Hrvatska: Ivo Sanader osuđen na 2,5 godine i oko pola milijuna eura novčane kazne

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je osudio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera u slučaju “Hypo” za uzimanje mita i ratno profiterstvo na kaznu zatvora u trajanju dvije i pol godine te na vraćanje nepripadajućeg mu iznosa od 3,6 milijuna kuna (480.000 eura), javlja Anadolu Agency (AA).

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu izrekla je kaznu zatvora u trajanju od dvije i pol godine te novčanu kaznu u iznosu od 480.000 eura zbog uzimanja mita prilikom dodjele kredita Republici Hrvatskoj od austrijske Hypo banke.

S obzirom na to da je Sanader navedeno djelo počinio tijekom 1994. i 1995. godine kao službenik hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova u svojstvu zamjenika ministra, tereti ga se za ratno profiterstvo jer je u to vrijeme Hrvatska bila u ratnom sukobu.

Sanader je prema presudi uzeo mito od 3,6 milijuna kuna od Hypo banke, odnosno pet posto iznosa dogovorenog kredita aktiviranog za kupnju objekata za hrvatska diplomatska sjedišta.

Presuda od tri i pol godine zatvora za slučaj “Hypo” Sanaderu je izrečena još 2012. godine, no Ustavni sud je presudu ukinuo 2014. godine.

Slučaj “Hypo” samo je jedan od šest procesa koji se pred hrvatskim sudovima vode protiv bivšeg premijera Ive Sanadera koji je uhićen 2010. godine.

Sanaderu ista sutkinja na Županijskom sudu danas iznosi i presudu za drugi proces HEP – Dioki.