Heroji sa Žuči koji se ne smiju zaboraviti

Povodom obilježavanja 25. godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića, komandanta bataljona Prve slavne – 111. viteške brigade Zahira Panjete i njegovog brata Esada, delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo predvođena ministrom Muharemom Fišom položila je cvijeće u Haremu Alipašine džamije.

Cvijeće na mezare komandanta Šehovića i njegovih saboraca položili su i članovi porodica, te predstavnici svih nivoa vlasti, kao i predstavnici boračkih udruženja.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, koju organizira Udruženje 1. Slavna – 111. Viteška brigada Sarajevo, večeras u 17:45 sati biće položeno cvijeće na mjesto pogibije, Spomen obilježje Jezera, te u 18:15 sati na Golom brdu na Žuči, gdje će biti održan čas historije i druženje veterana brigade i pripadnika specijalne jedinice Bosna.

Brdo Žuč je bila strateški važna kota za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Samo u julu 1993. godine živote je na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH, 18 Vikićevih specijalaca i policajaci iz PU Novo Sarajevo.

Enver i Esad kojeg su zvali Cero imali su svega 26 i 25 godina kada su poginuli, a Zahir 33 godine.

Ovom prilikom, okupljeni su se prisjetili i Zlatka Kalamujića, pratioca nekadašnjeg načelnika Odjeljenja za operativno djelovanje Armije RBiH Alije Ismeta, koji je poginuo istog dana od iste granate koja je usmrtila Envera Šehovića i braću Panjete.