HDZ 1990 najavio raskid koalicije sa HDZ BiH

Predsjedništvo HDZ-a 1990 najavilo je danas raskidanje Sporazuma o saradnji s HDZ-om BiH i izlazak iz Hrvatskog narodnog sabora zbog sazivanja sjednice Skupštine Livanjskog kantona na kojoj se želi smijeniti Vlada kantona na čelu s Nedijkom Rimcem, inače predsjednikom Središnjeg odbora HDZ-a 1990.

“Bez obzira na mnoge probleme u tim odnosima, nikada nismo pokrenuli formalni postupak raskida. Ali HDZ BiH je izgleda raskid tih odnosa pokrenuo zakazivanjem Skupštine Livanjskog kantona za ponedjeljak u Livnu i na taj način eklatantno prekršio sporazum”, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž na današnjoj konferenciji u Mostaru gdje se održava sjednica Predsjedništva HDZ-a 1990.

Dodao je da će, ako se dogodi prekid sporazuma u Livnu, to imati izravnu refleksiju i na sve kantone e u kojima djeluju ta dva HDZ-a.

“Druga stvar, pošto se ide u zakazivanje Skupštine sa strankama koje nisu članice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i to protiv stranke koja je članica HNS-a, grubo se krše načela te institucije. Za taj pristup HDZ 1990 nije odgovoran, već oni koji pokreću taj postupak”, kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Nediljko Rimac predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990 i predsjednik Vlade LK-a, bio je oštriji u riječima, kazavši kako je sporazum HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH bio samo jedna farsa kao i djelovanje Hrvatskog narodnog sabora u kojem, kako je naveo, isključivo dominira HDZ BiH.

“Sada su konačno pale maske”, kazao je Rimac, koji je mišljenja da su aktuelni postupci HDZ-a BiH vezani za, kako je kazao, stalni rast rejtinga HDZ-a 1990.

“Raste nam rejting stranke i možda je tu problem. Nakon Sabora HDZ-a 1990 stranka je u velikom usponu, To su pokazatelji koji možda ne idu nekome u prilog”, kazao je Rimac, prozvavši medije da su pristrani te da ne žele da se organizira otvorena emisija u kojoj bi se moglo razgovarati o svim problemima na tom području.

“Mediji u LK-u su strogo kontrolirani. To nisu stranački mediji, već režimski, pogotovo Radio Livno, koji ima dirigiranu uređivačku politiku”, kazao je Rimac.

Na novinarski upit hoće li prag tolerancije u odnosima s HDZ-om BiH biti prijeđen, ako se u ponedjeljak smijeni Vlada LK-a, predsjednik HDZ-a 1990 je kazao kako je u vezi toga nulta stopa tolerancije.

“HDZ 1990 je samostalna, autentična hrvatska, ali otvorena bh. i evropska stranka. Imamo svoj program i držimo se programskih okvira i načela. Dok sam na čelu stranke, temeljni orijentir bit će program, vjerodostojnost i podrška birača. Naravno da treba imati partnera, jer u ovoj zemlji ništa ne može bez partnera. Ali nikakve tolerancije neće biti na kršenje sporazuma, pogotovo ne na štetu HDZ-a 1990. Tu je nulta stopa tolerancije”, jasan je bio Raguž.

Dodao je kako će na nacionalnonivou HDZ 1990 i dalje “čvrsto držati ruku ispruženo” oko pozicije hrvatskog naroda i borbe za jednakopravnost, a u svemu ostalome će se takmičiti, pa, kako je kazao, nek javnost presudi ko je bolji.

O najavljenom raskidu Sporazuma s HDZ-om BiH i izlasku iz HNS-a raspravljat će Središnji odbor HDZ-a 1990 na sjednici koja je zakazana za četvrtak, 12. decembra, u Etno-selu Grabovica kod Buškog blata.

 

Agencije|Trafika|Ba