Hasić: Ako bude spriječeno ili odgođeno uvođenje 4G mreže BH Telecom će izgubiti desetine miliona maraka u vrijednosti i 227 miliona KM prihoda

Šteta koju bi BH Telecom mogao pretrpjeti ukoliko ne bude potpisan ugovor o uvođenju 4G mreže ili se on dugoročno odgodi zbog sudskog postupka, mogla bi iznositi desetine, pa čak i stotine miliona maraka, tvrdi Duljko Hasić, izvršni direktor za razvoj poslovanja ove državne kompanije.

Naime, Nezavisni istraživački centar NICK saznaje da je Hasić dostavio procjenu moguće štete po BH Telecom zbog tužbe koju je pokrenula kompanija Ericsson Nikola Tesla, a nakon što je donesena odluka da tender vrijeda oko 60 miliona maraka dobije kineska kompanija „Huawei“. BH Telecom je prije nekoliko mjeseci pokrenuo procedur izbora kompanije koja će provesti uvođenje LTE mreže, odnosno 4G mreže nakon godina čekanja.

Ovih dana je procedura okončana izborom kineskog giganta, te je planirano i potpisivanje ugovora. Međutim, jedan od ponuđača Ericsson Nikola Tesla se žalio na izbor tvrdeći da je odabir nezakonit. Od Općinskog suda u Sarajevu su zatražili privremenu mjeru zabrane sklapanja ugovora.

U BH Telecom smatraju da bi prihvatanje takvog zahtjeva nanijelo ogromnu štetu državnoj kompaniji.

  • Uvođenje LTE mreže (4G) je najavljeno od strane nadležnih institucia u BiH u toku 2018. godine. Sva tri dominantna operatera intenzivno rade na obezbijeđenju tehničkih preduslova za pravovremenu puštanje u rad nove tehnologije koja donosi veće brzine pristupa internetu i kvalitetniju uslugu. Ukoliko BH Telecom bude spriječen da na vrijeme implementira ovu uslugu, i na taj način ostane jedini operator u Evropi koji nema 4G mrežu prijeti mu značajna erozija vrijednosti brenda i vrijednosti kompanije – naveo je Hasić, dodajući da bi samo na vrijednosti brenda gubitak bio oko 8 miliona KM.

Prema njegovim procjenama, kašnjenje uvođenja mreže 4G bi značio „tehnološki nazadak“ te kašnjenje za drugima što bi dovelo do odlaska korisnika drugim operaterima.

  • Dugo trajanje postupka bi dugoročno ugrozilo sliku BH Telecoma kod korisnika u BiH i inostranstvu. Moglo bi se desiti da od dominantnog operatera BH Telecom postane operator za korisnike niske kupovne moći. Naša pretpostavka obzirom na negativan utjecaj odlaska korisnika da bi šteta po ovom osnovu iznosila oko 40 miliona maraka – ističe Hasić.

No, najveća šteta bi, kako procjenjuju u BH Telecomu bila u pogledu utjecaja na prihod koji bi, ukoliko ne bude na vrijeme uvedena 4G mreža, trebao rasti. Hasić tvrdi da bi po tom osnovu očekivani prihod u naredne tri godine pao za oko 50 posto.

Očekivani godišnji prihod od 2019. do 2021. od korisnika iznosi 455 miliona KM, kako je navedeno u dokumentima koje je NICK dobio na uvid, ali ukoliko dođe do pada od 50 posto, BH Telecom bi zbog spora sa hrvatskom komapanijom i eventualne odgode uvođenja 4G mreže izgubio još 227 miliona maraka.

(Preneseno sa nick.ba)