Handžić: Navijači su imali strpljenja za nas, želimo im se odužiti pobjedama

U junu ove godine, nakon osmogodišnjeg izbivanja, Haris Handžić je ponovo obukao bordo dres. Handžić je u dosadašnjem dijelu Premijer lige BiH postigao 4 gola i upisao 1 asistenciju. Pored Sarajeva i Zrinjskog, Haris je igrao za Lech Poznan, Velež, Rudar Prijedor, Vaduz, Borac, Ufau, Rijeku i Debrecen. U razgovoru za klupsku web stranicu, Haris je dao par zanimljivih odgovora.

1. Prije 7 god si napustio FK Sarajevo pa si se vratio ovo ljeto, možeš li uporediti Klub tada i sada?

Pa, prošlo je dosta vremena i promijenio se veliki broj stvari. Klub je napredovao u organizacijskom smislu, a velika je stvar što je osnovana Akademija, što se najbolje vidi ove sezone. Mladi igrači u Sarajevu imaju priliku da napreduju, da se pravilno razvijaju i onog trenutka kada izađu iz omladinskog pogona, da odmah budu konkurenti u seniorima. To je velika stvar za klub, koji se oduvijek oslanjao na mlade snage, a sad te mlade snage imaju sve uslove za napredak i razvijanje.

 2. Koja je razlika u kvaliteti fudbala u odnosu na taj i ovaj period, šta je najviše a šta najmanje napredovalo u PLBiH?

Nisam baš siguran da je liga napredovala u odnosu na prije, obzirom na to da je infrastruktura i dalje problem u nekim sredinama. Jako je teško igrati na lošim terenima i konstantno se prilagođavati uslovima u kojima uopšte nije normalno igrati profesionalni fudbal. Nedostaju mnoge stvari na kojima se treba poraditi, ali vjerujem da će u godinama koje su pred nama polako i te stvari dolaziti na svoje. Premijer liga je smanjena i sa te strane, kvalitet je nešto bolji, ali i dalje nedovoljno dobar da bi klubovi bili konkurentni u evropskim takmičenjima.

 3. Ko bi pobjedio u međusobnoj utakmici, tvoja tadašnja generacija ili ova sada?

Uh, to je baš teško pitanje. Obje generacije imaju sjanih pojedinaca i vjerovatno bi bilo neizvjesno. Mislim da bi se na kraju završilo bez pobjednika, uz dosta golova na obje strane.

4. Kako je bilo igrati za druge klubove u susretima protiv FK Sarajevo?

Riječima je teško opisati taj osjećaj. Ja sam dijete Sarajeva i bilo mi je jako teško i čudno istrčati u drugom dresu, a nasuprot mene stoje igrači koji nose grb kluba u kojem sam odrastao i kojeg jedino volim punim srcem. Naravno, ja sam profesionalac i morao sam odrađivati svoj posao, a uvijek sam se nadao novoj prilici za povratak u bordo dres i sada sam, hvala Bogu, ponovo tu – svoj na svome.

5. Može li Sarajevo prekinuti niz Zrinjskog i osvojiti titulu ove sezone, šta je potrebno za to?

Naučili smo da se velika djela dešavaju na terenu, a ne kroz izjave. Naše je da se trudimo i dajemo sve od sebe, a rezultati će biti najbolji pokazatelj i odgovor na ovo pitanje. Imamo dobru ekipu, dobru atmosferu i kvalitetne pojedince. Veliku ulogu u svemu imaju i mladi igrači, koji daju poseban ton našoj igri i nadam se, zaista se nadam da smo na dobrom putu da našim navijačima podarimo sreću i veselje. Niko ne bi bio sretniji od nas kada bismo na kraju bili prvi, međutim, do kraja je još mnogo kola.

6. Koliko je bitan dobar rezultat u Kup-u, da li je on teret zbog zgusnutog rasporeda utakmica? 

Za klub kao što je FK Sarajevo, svako takmičenje je podjednako važno. Ne želimo kalkulisati, a Kup je idealan i da se igrači sa manjom minutažom pokušaju dokazati i izboriti mjesto u početnih 11.

7. Osim tebe Dupovac i Radovac su prošli omladinski pogon FK Sarajevo a tu je i čak 7 akademaca koji doprinose prvom timu. Da li je to možda prednost Bordo tima u odnosu na ostale klubove?

Kao što sam i spomenuo, velika je stvar za svaki klub kada ima dovoljno kvalitetne mlade igrače, koji mogu odmah po izlasku iz omladinske škole, konkurirati za seniore,. Taj prelaz zna često biti bolan i mnogi se izgube, ali naša djeca su već spremna za sve ono što ih očekuje u seniorima i zaista se dobro nose sa pritiskom. Mentalno su jaki i njihova poletnost, entuzijazam i energija daju poseban ton našoj igri. Imamo jednu od najmlađih ekipa u ligi, ako ne i najmlađu, a prvi smo na tabeli. Mislim, da to nije slučajnost. Naravno, niko od njih nije slučajno na terenu i kada dobiju priliku za igru, maksimalno je koriste tako što daju sve od sebe za klub koji vole.

8. Kako si zadovoljan svojom formom, 4 gola i 1 asistencija u PLBiH do sada?

Zadovoljan jesam, ali uvijek može bolje i više. Postigao sam četiri pogotka, a nadam se da ću do kraja sezone postići još više. Pred nama je, kao što sam rekao, veliki broj utakmica i prilika za dokazivanje, a da bismo ostvarili naše ciljeve svi moramo biti kao jedan i podrediti se timu.

9. Musemić je nedavno izjavio da nije zadovoljan bodovnim saldom u odnosu na igru. Kako ti gledaš na to?

Teško je reći da smo nezadovoljni, obzirom na to da smo prvi na tabeli. Da, u nekim utakmicama je možda bilo nesreće, jer smo dobro igrali, ali nismo uspjeli pobijediti, ali najbitnije je da dajemo sve od sebe, a onda rezultat ne izostaje. Mislim da se to i vidi na terenu, te da su navijači prepoznali naš trud. Ovom prilikom im se zahvaljujem na strpljenju, jer su i oni zaslužni za naše prvo mjesto.

10. Najdraža utakmica i gol u dresu FK Sarajevo

Najdraža utakmica je moj debi u derbiju protiv Željezničara na Grbavici, a najdraži gol sam postigao protiv Orašja u svom prvom nastupu za Sarajevo. Taj osjećaj nikada neću zaboraviti.

11. U bordo dresu si počeo, hoćeš li tu i završiti svoju karijeru ?

Kući sam i davat ću sve za svoj Klub dok god budem igrao. A gdje ću završiti karijeru? Nadam se da će to biti na Koševu, jer ovdje je sve i počelo.