Grčki mediji o požarima oko Atine: Teorija zavjere iza koje stoji SAD ili neko treći

Grčki mediji pišu o teorijama zavjere vezanim za moguće uzroke stravičnih požara koji su prošle sedmice pogodili okolicu Atine i u kojima je život izgubila 91, a nestalo najmanje 25 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Atinski list “Elefthari Ora“ prenosi izjave meimenovanih izvora koji tvrde da su turski agenti uz upotrebu ruske tehnologije izazvali požar u regiji Mati u kojoj se kriju odbjegli turski vojnici.

“Tsipras je spreman spaliti cijelu Grčku: Potpaljivači su Erdogan i Putin”, piše “Elefthari Ora”.

Isti list u drugom dijelu teksta piše da je evidentno da Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) smeta zbližavanje Turske i Rusije te se SAD navodi kao mogući podmetač požara kako bi za to djelo optužili Tursku.

List “Kontra News“ piše da su strani agenti zapalili Attiku i pobili ljude.

Izvori tog lista tvrde da je riječ o planskom aktu organizacija koje žele dodatno destabilizirati Grčku, a navodno je i premijer Grčke Aleksis Tsipras na sjednici Vlade priznao da postoji ta mogućnost.

Internet portal “Attikanea“ pak piše da je požar podmetnuo SAD i to koristeći NASA-ine lasere MASERS.

I portal “Megas Filipos“ također smatra da je SAD podmetnuo požare u Atini. Ta medijska kuća je ukazala na istopljena stakla automobila na opožarenom području i tvrdi da je požar izazvan navodećim energetskim oružjem DEW.

I na društvenim mrežama Grci vode žustru polemiku o mogućoj teoriji zavjere. Većina za požare optužuje SAD i njene tehnologiju HAARP.