Grad Sarajevo sufinansira 10 kulturnih manifestacija u 2019. godini

Grad Sarajevo će s 300.000 KM u ovoj godini sufinansirati 10 kulturnih manifestacija. Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je donijelo odluku kojom je potvrdilo da je Sarajevo, poput drugih evropskih i svjetskih prijestolnica, grad festivala sa višedecenijskom tradicijom, ali i novim atraktivnim kulturnim događajima.

”Grad Sarajevo cijeni vrijednosti, koje ove manifestacije svojim vrhunskim, raznolikim sadržajima nude našim građanima i posjetiocima. Ujedno, mnogo znače za promociju, imidž i kosmopolitski karakter našeg grada“, istaknuo je gradonačelnik.

Prema Skakinim riječima, finansijski i svaki drugi vid podrške Grada Sarajeva dijelom će osnažiti kulturne institucije i manifestacije, a dijelom doprinijeti turističkom i ekonomskom razvoju zajednice. Prvi čovjek grada ukazao je i na značajnu činjenicu što se većina ovih festivala osim u Sarajevu, održavaju i u drugim bh. gradovima.

Jubilarno 35. izdanje Međunarodnog festival Sarajevska zima, koje je završeno prvim danom proljeća, ugostilo je više od 1.500 umjetnika iz 47 zemalja. Početkom maja slavit će se još jedan jubilej – 25 godina održavanja Sarajevskih večeri muzike – SVEM, koje će otvoriti pijanista svjetskog glasa Ivo Pogorelić. Bit će organiziran i 5. Festival umjetnosti za djecu i mlade – FEDU 2019.

Ljeto će započeti sa sve prepoznatljivijim Međunarodnim festivalom književnosti “Bookstan. No east. No West”, te sarajevskim brandom – Sarajevo Film Festivalom, kada grad postaje regionalni fimski centar, saopćeno je iz Stručne službe gradonačelnika.

Grad je podržao i Balet Fest Sarajevo kako bi ovoj umjetnosti bilo vraćeno mjesto koje zaslužuje, te najstarije festivale na ovim prostorima: Sarajevske dane poezije i MESS. Bogat program ponudit će ove godine i 23. Jazz Fest Sarajevo, kao i jedini plesni orkestar u BiH, Sarajevo Big Band, koji baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH.