Glečeri na Himalajima se tope dvostruko brže

Snimke koje je napravio obavještajni satelit u vrijeme Hladnog rata pokazale su da se led s planinskog lanca Himalaja topi dvotruko brže u odnosu na prije 40 godina.

Naučnici su uporedili fotografije koje su u vrijeme Hladnog rata snimili američki izvidnici s nedavnim slikama iz posmatračkih misija svemira.

Istraživanje je pokazalo da se od 2000. godine visina glečera smanjivala za pola metra godišnje, a naučnici tvrde da su klimatske promjene glavni uzrok te pojave.

Tim sa američkog Univerziteta Columbia otkrio je da je u periodu između 1975. i 2000. nestajalo u prosjeku četiri milijarde tona leda svake godine.

Međutim, između 2000. i 2016. godine, brzina topljenja glečera se gotovo udvostručila – nestajalo je oko osam milijardi tona godišnje.

“Osam milijardi tona leda je dovoljno da ispuni 3,2 miliona olimpijskih bazena

godišnje. Glečeri najviše gube led na dnu, gdje je najrazređeniji. Neki su se istanjili po pet metara za godinu dana”, objasnio je za BBC Joshua Maurer sa Univerziteta Columbia.

Naučnici tvrde da bi kontinuiran gubitak leda mogao ostaviti trajne posljedice.

Kratkoročno gledano, topljenje leda bi moglo uzrokovati poplave, dok bi se dugoročno milioni ljudi koji zavise od voda sa planina, tokom sušnih godina mogli suočiti s veoma ozbiljnim poteškoćama.