FIBA: Suspendovano 13 košarkaša zbog tuče na utakmici Filipini – Australija

Disciplinska komisija Svjetske košarkaške federacije (FIBA) suspendovala je 13 igrača koji su učestvovali u tuči na utakmici azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Filipina i Australije, igranoj 2. jula u Manili, prenosi Anadolu Agency (AA).

Deset reprezentativaca Filipina zajedno je kažnjeno s 35 utakmica zabrane igranja, dok je pred trojicom košarkaša Australije zabrana od devet utakmica. Najgore su prošli filipinski igrač Calvin Abueva koji će propustiti šest utakmica. Na drugoj strani najoštrije je kažnjen Daniel Kickert koji je dobio pet utakmica suspenzije.

Novčano su kažnjena i oba saveza, pa će tako Košarkaški savez Filipina morati platiti 250.000 švajcarskih franaka (oko 215.000 eura), a Australije 100.000 (oko 86.000 eura). Novac od kazni ići će u socijalni program “Košarka za dobro”.

Pored zabrane reprezentativcima i novčane kazne, KS Filipina je naloženo da sljedeću zvaničnu utakmicu na domaćem terenu mora igrati bez prisustva publike. Uz to filipinski selektor Vincent Reyes suspendovan je na jednu utakmicu i novčano kažnjen s 10.000 franaka (oko 8.600 eura), dok je njegov pomoćnik Joseph Uichico dobio tri utakmice zabrane.

FIBA je također sudije utakmice izbacila iz svog “Elite programa”, a izrekla im je zabranu suđenja na bilo kojoj utakmici pod njenim okriljem u narednih godinu dana.

Tuča se dogodila 2. jula u trećoj četvrtini utakmice koju je Australija dobila rezultatom 89:53. Sudije su nakon tuče isključile 13 igrača, a potom je utakmica nakon trećeg perioda potpuno prekinuta pošto su Filipini na terenu ostali sa samo jednim igračem.