Festival Baščašijske noći: Grupa Helem Nejse nastupa u utorak

Festival  Baščaršijske noći predstavlja grupu “Helem Nejse” koja će nastupiti  30. 07. u 21 sat, na sceni postavljenoj na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović. Ulaz na koncert je besplatan.

Poznata sarajevska omladinska organizacija “Helem Nejse” objavila je dva album pod nazivima “Go u gostima” (2017.) i“Pola čovjek, pola jedan” (2019.). Prvi album je nastao nakon stotinu radijskih emisija i brojnih pozorišnih izvođenja, a organizacija “Helem nejse”, se bavi i radijskom, pozorišnom i muzičkom produkcijom.
Album prvjenac je rezultat rada ‘Helem nejse’ ekipe na radijskoj emisiji koja se emituje na radiju Otvorena mreža. Napravljeno je nekoliko stotina pjesama u svrhu sadržaja te emisije, a od tog broja su odlučili da odaberu 11 najboljih i uvrste ih na album. Na albumu su gostovali: Edo Maajka, hrvatski reper Kandžija, mlada banjalučka kantautorka Vanja Mišić, te sarajevski reper Shtela. Forma njihovog umjetničkog izražaja je hip-hop i rep.
Sa drugog albuma koji je objavljen krajem marta 2019. , po slušanosti su se izdvojile pjesme: ”Kabadahija” i ”Sudinica”.

Prema riječima članove grupe, to su potpuno autorski projekti što se tiče tekstova i muzike. Na albumima su sarađivali sa preko 20 muzičkih producenata, muzičara, aranžera, likovnih umjetnika koji su učestvovali u izgradnji identiteta albuma, između ostalih i sa: Markom Louisom, Brankom Jakubovićem, Dinom Šukalom itd.  Među njima je i DJ i producent Toši Domaćin, koji se radom na albumu zvanično priključio ‘Helem nejse’ grupi. “Tekstovi pjesama su bazirani na pričama običnih ljudi iz tmurne bh. svakodnevice, koji u njihovoj izvedbi postaju centar svijeta. Albumi pričaju o situacijama, momentima, osjećanjima i na vrlo simpatičan i duhovit način seciraju društvo i društvene tokove.