Fauske: Ministarstvo odbrane i Oružane snage su napravile značajne pomake

Zamjenik komandanta NATO-štaba u Sarajevu Ole Fauske izjavio je danas u Sarajevu da je njihov glavni zadatak da pomognu i podrže Bosnu i Hercegovinu u reformi odbrane i da pomognu i podrže aktivnosti u okviru Partnerstva za mir.

Po njegovim riječima, važno je znati da je NATO misija u BiH podržana vrlo snažno od međunarodne zajednice. Prije nekoliko sedmica Vijeće sigurnosti UN-a je ponovo obnovilo mandat za misiju u BiH.

Fauske je kazao da NATO podržava želju BiH da se pridruži NATO savezu.

– Također, prepoznajemo potrebu da se na nekim pitanjima i dalje nastavi raditi, iako isto tako prepoznajemo činjenicu da su i Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH napravili značajne pomake na tom putu – kazao je Fauske novinarima prije sesije Kruga 99 na kojoj je bio uvodničar o temi „Ili BiH u NATO, ili, potencijalno, NATO trupe u BiH“.

Dodao je da još uvijek ima puno izazova, te da su najveći izazovi oni na političkom nivou.

– Međutim, posebno kad je riječ o Oružanim snagama BiH, one su napravile veliki napredak, velike pomake. BiH danas aktivno učestvuje, na primjer, u operacijama pružanja podrške miru, UN-ovim operacijama. Svi izvještaji, svi komentari koje dobijamo o vojnicima BiH u tim operacijama je da su oni sjajni i da dobro rade svoj posao – istaknuo je Fauske.

Na novinarsko pitanje kada se može očekivati da će biti aktiviran MAP (Akcijski plan za članstvo), kazao je da ne može dati precizan odgovor, dodajući da je poznato da je preduvjet Sjevernoatlanskog vijeća da se MAP aktivira to da se nepokretna perspektivna vojna imovina uknjiži na Ministarstvo odbrane BiH, a za korištenje Oružanih snaga BiH.

Po njegovim riječima, vrlo je jasno da je to političko pitanje koje još nije razriješeno.

– Međutim, budući da ono još nije razriješeno, to ne znači da mi ne radimo na drugim stvarima koje su isto iz okvira MAP-a, dakle koje su pitanja kojih se MAP direktno dotiče. Sarađujemo i sa Oružanim snagama i sa Ministarstvom odbrane BiH, ne gubimo vrijeme u tom smislu, radimo na tim pitanjima koja su i sada važna, a pogovoto će biti važna kad se MAP aktivira, kazao je Fauske.

 

Trafika|Ba|Fena