EYOF 2019: Plamen mira stiže u Sarajevo

????????????????????????????????????

U Sarajevo će danas stići Plamen mira koji je jučer na svečanosti dočekan u Banja Luci kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

–  Ovo je trenutak koji smo svi dugo čekali. Želimo da Plamen mira vječno gori u našoj zemlji. EYOF je festival mladih, to je naša budućnost, dajmo priliku mladima da grade nove svjetove i pravce u kojima će olimpijske vrijednosti biti uzor i vodilja. Dočekali smo da dva grada zajednički organiziraju olimpijadu za mlade, što je veliki uspjeh – kazao je Skaka.

Do svečanog otvaranja EYOF-a koji zajednički organiziraju Sarajevo i Istočno Sarajevo ostalo je sedam dana, a 10. februara na stadionu Asim Ferhatović Hase očekuju se desetine hiljada posjetilaca koji će pratiti svečani defile učesnika 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala i samu ceremoniju otvaranja Festivala.

Na stadionu je u toku postavljanje bine i pristupne rampe koja vodi do plamenika na kojem će tokom ceremonije otvaranja ponovo nakon 35 godina biti upaljen olimpijski plamen. Plamen je sada već davne 1984. godine upalila hrvatska klizačica Sanda Dubravčić tokom ceremonije otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Sarajevo i Istočno Sarajevo bit će domaćini za više od 1.500 sportista, trenera, 150 novinarskih ekipa, turista koji će pratiti takmičenja na borilištima. Sportisti će se takmičiti u osam sportova – snowboard, skijaško trčanje, alpsko skijanje, hokej na ledu, brzo klizanje, umjetničko klizanje, biatlon i carling na borilištima koji su pripremljeni na olimpijskim planinama Jahorini, Bjelašnici, Igmanu, te u dvoranama na Palama, Juan Antonio Samaranch i Skenderija. Boje BiH branit će 21 takmičar u pet sportova skijaško trčanje, biatlon, snowboard, alpsko skijanje, brzo klizanje.

Ceremonija zatvaranja EYOF-a bit će održana na stadionu FK Slavija u Lukavici 16. februara.

(Nap.ba)