Evropski parlament podržao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Ohrabreni odlukama Svjetske zdravstvene organizacije, evropski parlamentarci usvojili su rezoluciju u kojoj se podržava upotreba kanabisa u medicinske svrhe i traže dodatna istraživanja na tom polju.

Poslanici pozivaju Evropsku komisiju i vlasti članica EU da definišu šta je medicinski kanabis, kako bi se spriječile zloupotrebe, a ujedno i obezbijedila finansijska sredstva za novi program istraživanja efekata kanabisa.

“Istraživanja o primjeni kanabisa u medicinske svrhe i dalje se nastavljaju”, istakla je Vera Jurova Komesar evropske komisije za zaštitu potrošača građana.

Sveobuhvatnom regulacijom lijekova na bazi kanabisa, trebalo bi ograničiti crno tržište i obezbijediti zagarantovan kvalitet proizvoda, kao i ograničen pristup maloljetnika kanabisu, smatraju u Evropskom parlamentu.

Važno je definisati mogućnost pravne sigurnost, kao i pristup pacijentima koji bi kanabis koristili u medicinske svrhe, sa posebnim mjerama opreza za mlađe osobe i trudnice, navedeno je u rezoluciji.

Poslanici u Evropskom parlamentu smatraju da postoji dovoljno pozitivnih i zadovoljavajućih parametara koji dokazuju da kanabis ima terapijske efekte, u liječenju hroničnog bola kod odraslih, a isto tako ublažava mučninu i povraćanje koji su posljedica primjene hemoterapije.

Navedeno je i da kanabis daje pozitivne rezultate kod liječenja simptoma spazmičnosti, kod pacijenata sa multipleks sklerozom.

Veoma je važno, na šta upozoravaju ljekari, da se kod liječenja upotreba kanabisa ne zloupotrijebi, jer se ona smatra opasnom, ilegalnom drogom, kao i da se pacijentima skrene pažnja da kanabis ne mogu uzimati za svaki oblik bola u tijelu.

Po analizama portala koji se bave analitičkom politikom, najliberalnije zemlje u Evropi, kada je u pitanju korištćenje kanabisa, su Španija, Njemačka, Holandija, Portugal,…

(Ljepotaizdravlje.ba)