Evo koliko je koraka dovoljno napraviti u danu da biste živjeli duže

VEĆ sama pomisao da svakodnevno napravite deset hiljada koraka vrlo vjerojatno zvuči iscrpljujuće. Dobra vijest je da se, ako želite živjeti duže, ne morate baš toliko mučiti.

U okviru nove studije iza koje stoji JAMA Internal Medicine znanstvenici su bilježili korake 17 hiljada starijih žena tijekom četiri godine.

Utvrđeno je da su one koje su u danu napravile najmanje 4400 koraka imale 41 posto nižu stopu smrtnosti od žena koje su napravile samo 2700.

Ako su radile više koraka od 4400, rezultat je bio bolji i to sve dok nisu ostvarile brojku od 7500 koraka u danu kada je rezultat stagnirao.

Studija pokazuje da je porijeklo cilja od deset tisuća koraka u danu, što mnogi pokušavaju ostvariti, nepoznato, ali se smatra da možda potječe o japanskog pedometra Manpo-kei što u prijevodu znači “metar od deset tisuća koraka”.

Dakle, ako vas u odlasku u šetnju sputava brojka od deset tisuća koraka, dobro je znati da je zdravo napraviti i više nego upola manje, odnosno 4400 koraka. Ako hodate umjerenim tempom koji iznosi oko sto koraka u minuti, ovaj cilj je ostvariv u manje od sat vremena.

Izvor: Index.hr