ERDOGAN: Turska zauvijek zatvorila poglavlje zaduživanja kod MMF-a

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je njegova zemlja zauvijek zatvorila poglavlje zaduživanja kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Erdogan je govorio na zatvaranju sastanka sa predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AK Parti) iz svih dijelova Turske, a tom prilikom se dotakao turske ekonomije.

“Turska je danas veoma daleko od toga da joj treba kredit ili tehnička pomoć MMF-a”, rekao je Erdogan, te dodao: “Turska je zauvijek zatvorila poglavlje zaduživanja kod MMF-a”.

Erdogan je govorio i o slučaju nestalog novinara i kolumniste lista “The Washington Post“ Jamala Khashoggija, za kojim se od 2. oktobra gubi svaki trag nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

“Pregledaju se ulasci i izlasci iz konzulata, želimo rezultate u najkraćem roku”, naveo je Erdogan, te dodao kako su očekivanja optimistična, te se nada da neće doći do neželjene situacije.

“Kao predsjednik zemlje pratim ovaj slučaj i rezultate koje dobijemo iz istrage saopćit ćemo cijelom svijetu”, poručio je Erdogan.

Khashoggi je nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters jučer je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik.

Khashoggi je u konzulat ušao kako bi dobio potrebne dokumente za vjenčanje, a njegova vjerenica je jučer kazala kako turska policija pomno nadzire sve ulaze i izlaze konzulata od trenutka njegovog ulaska.

Turska policija istražuje slučaj, a jučer je saopćila da je 15 saudijskih državljana i zvaničnika u dva avionska leta doputovalo u Istanbul i posjetilo saudijski konzulat od nestanka novinara Khashoggija.

 

(AA)