„Državni lopov“ u Luksemburgu

Hit komedija „Državni lopov“ Studio Teatra iz Zenice, nakon uspješnog gostovanja u Hrvatskoj i Švicarskoj, ove subote gostuje u Luksemburgu, u gradu Wiltz-u. Predstava će se igrati na velikoj sceni u Salle Ecole Primaire Wiltz, u subotu , 27. aprila sa početkom u 20h.

Ono što posebno raduje je činjenica da su sve ulaznice za ovu predstavu rasprodate mjesec dana prije zvaničnog termina igranja.

Ovo je jedna od najstarijih živih predstava na bosanskohercegovačkoj teatarskoj sceni. U četrnaest godina postojanja odigrana je oko 200 put u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Njemačkoj, Švedskoj, Švicarskoj, itd.

 “Državni lopov” je komedija Fadila Hadžića, velikog komediografa i osnivača zagrebačkog Kerempuha. Predstava je jako aktualna, dramaturgija je apsolutno prilagođena današnjem vremenu. Iako je tekst napisan prije više od 40 godina i danas konotira sa društvenim (ne)prilikama jer je sama radnja komada smještena u današnju BiH.

Ovo je komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov i ljubavna varalica, a drugi “državni lopov”, koji ima povlašten položaj čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar, koji nema završenu ni osnovnu školu, koji mašta o unapređenju.

Glumačku postavu čine: Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.