Druga godišnjica od neuspjelog pokušaja puča: Sarajevska Vijećnica u bojama zastave Turske

U povodu druge godišnjice od neuspjelog državnog udara u Turskoj kojeg su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY) pokušali izvesti 15. jula 2016, na mezarju Kovači je danas proučena dova za duše šehida koji su pali u odbrani od pokušaja puča, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenju odlomaka iz Kur’ana i dove prisustvovali su ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u BiH Hasan Atli, pripadnici turskih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini, koji djeluju u sastavu EUFOR-a, kao i značajan broj državljana Turske.

Potom je u Begovoj džamiji klanjan akšam-namaz i ponovo proučena dova za šehide 15. jula.

U okviru obilježavanja godišnjice pokušaja državnog udara, ispred Vijećnice, koja je ovim povodom bila osvijetljena bojama zastave Turske, održane su “dežure za demokratiju” po uzoru na građanske straže u julu 2016. godine na ulicama turskih gradova.

Ambasador Koc je tom prilikom istakao da su i jučer i danas u BiH organizovane brojne aktivnosti povodom druge godišnjice od državnog udara u Turskoj.

“Jučer su održane brojne aktivnosti i u Goraždu i drugim gradovima. Kasnije je u sarajevskoj Vijećnici održan koncert “Junačkih melodija sa noći junaka 15. jula” kojem su prisustvovali i bh. zvaničnici. Ovdje smo večeras svi zajedno na dežuri za demokratiju čime izražavamo podršku demokratiji. Nadam se da se ovakav pokušaj puča više nikada neće ponoviti”, rekao je Koc.

Yusuf Isler, student Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS), kazao je da je došao ispred Vijećnice kako bi podržao vrijednosti demokratije.

“Ovdje se prisjećamo i šehida koji su dali živote za demokratiju. Neka im je vječni rahmet. Vidjeli smo kako vojni udar može nanijeti štetu cijeloj zemlji. Mi mladi zato moramo još više i napornije raditi da bi bili korisni članovi naše zajednice. Za nas je posebno važno da se i ovdje u BiH obilježava 15. juli, jer to je pobjeda demokratije. Da se više nikada ne desi 15. juli”, rekao je ovaj student koji je na ovaj događaj došao s grupom prijatelja iz Turske i BiH.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine pokušala izvesti vojni udar s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj.

Pokušaj puča spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašle na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro, goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.