Donošenje Zakona o zaštiti prirode je najvažnija aktivnost u 2013. godini u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma

Najznačajnija aktivnost Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT), koja je finalizirana u 2013.godini je donošenje novog Zakona o zaštiti prirode – izjavila je u razgovoru za Agenciju Fena federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić.

Po njenim riječima donošenjem ovog zakona stupanj usuglašenosti s važnijim propisima EVropske unije (Direktiva o pticama; Direktiva o staništima; Natura 2000 i dr.) je prešao 90 posto.

-Zakonom se predviđa i uspostava Federalnog zavoda za zaštitu prirode, kao neophodne stručne institucije za provođenje ovoga zakona. Uspostava Federalnog zavoda je razmatrana u okviru sveukupnih aktivnosti reorganizacije i racionalnizacije za okoliš relevantnih institucija, odnosno uspostave Federalne agencije za zaštitu okoliša. Ove aktivnosti, u skladu sa zaključcima Vlade Federacije BiH vodi i koordinira Federalno ministarstvo okoliša i turizma- kazala je ministrica Đurić.

Također je istaknula da je Federalno ministarstvo i u 2013.godini realiziralo više projekata i aktivnosti na implementaciji akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008-2018.) i Federalnog plana upravljanja otpadom (2012-2017), uz korištenje sredstava proračuna Federacije BiH, međunarodnih fondova i sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Od više važnijih operativnih aktivnosti u 2013.godini koje je vodilo Federalno ministarstvo, ministrica Đurić je navela nastavak aktivnosti na uspostavi integralnih modela upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, kao i otpadom od električnih i elektronskih proizvoda, a u skladu s donesenim pravilnicima.

Nastavljene su i aktivnosti na izradi novih zakona i to: Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, a Uredba o naknadama za polietilenske (plastične) kese, je upućena Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Kao rezultat suradnje s državnim Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i UNDP-om, uz suradnju putem Međuentitetskog tijela za okoliš između ostalog, završeni su i na Vijeću ministara BiH usvojeni: Drugo nacionalno izvješće BiH u skladu s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama i Strategija prilagođavanja na klimatske promjene i nisko emisionog razvoja za BiH, naglasila je ministrica Đurić.

S obzirom  na to da je turizam pokretač cjelokupnog gospodarskog razvoja, od velikog je značaja ulaganje u turizam, navela je Đurić, te dodala da je putem javnog poziva za razvoj turizma, FMOIT i ove godine putem osam programa dalo financijsku potporu  za 136 predstavnika turističkog sektora i njihovih projekata u iznosu od 2.477.000 KM.

-Svjesni da to nije dovoljan iznos za stvarne potrebe i ulaganja u turizam, FMOIT je dosta radio i na privlačenju stranih investitora. Tijekom 2013. posjećeni su sajmovi u Istanbulu (EMITT), Madridu (FITUR), Moskvi (MITT), Dubaiju (ATM), Beogradu- kazala je ministrica Đurić.

Po njenim riječima posjet Međunarodnom sajmu turizma u Istanbulu EMITT-u je rezultirao posjetom turskih tour operatora koji su na „Balkan Fam Tripu“, uz potporu ministarstva i suorganizatorstvo imali prigodu upoznati turističku ponudu FBiH.

Nakon toga je uslijedio odlazak domaćih investitora u Republiku Tursku, gdje se s tamošnjim investitorima razgovaralo o ulaganjima u bh. zimski turizam i popratnu infrastrukturu, kojima će se svakako osnažiti bh. dosadašnja ponuda.

Ministrica Đurić je najavila i skori dolazak turskih investitora i obilazak prezentiranih destinacija, odnosno Bjelašnice, Igmana, Jahorine, Vlašića, Rostova i Brusnice.

– Uz pomoć našeg veleposlanika u Rusiji Ivana Barbalića, podržali smo nastup naših turističkih agencija na Međunarodnom sajmu turizma u Moskvi-MITT 2013 ( u ožujku i rujnu), gdje se BiH predstavila na ruskom tržištu, i gdje je promocija bila i više nego uspješna, a rezultat je i dolazak ruskih turista i to uspostavljenom direktnom linijom Moskovia Airlinesa Sarajevo-Moskva – kazala je ministrica Đurić.

Tome sajmu, te sajmovima u Istanbulu i Izmiru, dodala je, prethodile su promocije i prezentacije na sajmovima FITUR u Madridu, sajmu turizma u Beogradu, te ATM-u u Dubaiju, jer su sajmovi ključna mjesta za turističku industriju i sklapanje poslovnih aranžmana.

– Tijekom posjeta Kraljevini Španjolskoj, uz potporu našem turističkom sektoru koji se predstavio na sajmu, upriličen je i susret s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije , Talebom Rifaijem- podsjetila je ministrica Đurić.

U 2013. organiziran je i ispit za voditelje poslovnica putničkih agencija i uručeno 47 certifikata, te ispite za turističke vodiče, gdje je 222 njih uspješno položilo ovaj ispit.

U sklopu EU Radne grupe za turizam, dogovorena je i revizija Strategije razvoja turizma u FBiH. FMOIT je oformio i Radnu grupu za izmjenu i dopunu Zakona o turističkim zajednicama.

-U 2014. ćemo također kroz novi javni poziv za razvoj i unapređenje turizma u FBiH, dati punu potporu turističkim projektima, planiramo posjete relevantnim turističkim sajmovima, a svakako da ćemo i dalje raditi na izmjenama i poboljšavanju zakonskih i podzakonskih akata  da bismo što efikasnije i još bolje ostvarivali rezultate iz turističkoga sektora- kazala je u razgovoru za Agenciju Fena federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić.

 

Trafika|Ba|Fena