Do sada izgrađeno 55 posto mosta Svilaj koji treba da poveže BiH i Hrvatsku

Na gradilištu mosta Svilaj održan je sastanak na kojem je analiziran trenutni status izgradnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon analize realizacije dinamičkog i finansijskog plana izgradnje mosta, konstatirano je da je od ukupno 184 betonska pilota, odnosno šipa, izgrađen 181, odnosno više od 99 posto.

U postupku izrade su stupišta S3 i S4, na kojima se završavaju čelične talpe ili su završene, što je slučaj sa stupištem S3, a od ukupno 5.300 tona čelika, radionički su završene 3.723 tone, odnosno nešto više od 71 posto, a isporuka segmenata na gradilište se odvija u kontinuitetu.

Naglašeno je da su od ukupno 102 čelična segmenta, na mostu postavljena 52, odnosno 51 posto, te da trenutni kumulativni plan finansijske realizacije jest 11.335.331,86 eura, a da je realizirano 12.258.870,16 eura te je tako kumulativna finansijska realizacija oko 108 posto.

U konačnici, nakon analize dinamičkog i finansijskog plana, odnosno potpuno okončanih radova, ukupna realizacija gradnje mosta u ovom trenutku je 55 posto.

“Izvođač HERING, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i HAC Zagreb ulažu posebne napore za dostizanje svih zastoja nastalih kao posljedica enormno visokog vodostaja u periodu od novembra 2017. do maja 2018. godine, a izvođač HERING je još jednom učesnicima sastanka potvrdio da konačni rokovi neće biti dovedeni u pitanje”, navedeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Sastanku na gradilištu mosta Svilaj prisustvovali su sekretar Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Igor Pejić, član Uprave Hrvatskih autocesta Miodrag Furdin sa saradnicima, predstavnici Uprave HERING-a, predstavnici proizvođača čelika MAEG, članovi bh. tima za provođenje gradnje mosta Svilaj, uključujući i predstavnika JP Autoceste FBiH.