Dječija predstava  “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” biće odigrana na otvorenoj pozornici,  22. 07. 2018. u 19:00, na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović

Predstava za djecu nastala na osnovu priče ”Lutkar i njegova djeca” Fahrudina Kučuka, koja je inspirisana  sjećanjem na život i djelo lutkara Ante Hrkača.  Predstava nastala u saradnji Narodnog pozorišta Sarajevo i Udruženja ”Fani” namijenjena je za djecu svih uzrasta,  a glavni cilj joj je povesti nas na put čarolije lutkarskog pozorišta. Režiju potpisuje Riad Ljutović, a dramatizaciju Džejna Avdić.

“Priča Lutkar i njegova djeca nastala je kao sjećanje na našeg barda lutkarstva, Antu Hrkača, koji, nažalost, nije  s nama i sa svojom najmlađom publikom, već nekoliko godina. Njegova posvećenost tim malim drvenim i krpenim bićima, kojima je poklonio svoj glas i oživio ih svojom rediteljskom čarolijom, inspirirala me je da njemu, tom tihom čovjeku i sjajnom lutkaru, poklonim ovu priču.  On je  zaslužan što sam se i sam još kao dijete zaljubio u  magični svijet lutkarskog teatra i dan-danas ostao u duši zaigran kao dijete i ovisan o  svemu što ta magija donosi.Sretan sam što Narodno pozorište Sarajevo i produkcija Fani na ovaj način slave ljepotu teatra za djecu i odužuju se velikom maestru, lutkaru Anti Hrkaču”.

Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca je pozorišna predstava za djecu nastala prema pričama Čudovište iz pozorišta Rijada Ljutovića i Lutkar i njegova djeca Fahrudina Kučuka. Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču Lutkar i njegova djeca.

RIJEČ REDATELJA

Kao osnova za stvaranje ovog pozorišnog  komada za djecu poslužila je komedija dell’arte. Glumci svojom lepršavom igrom i uz pomoć improvizacije kreiraju predstavu prilagođenu djeci, dodajući na osnovnu priču i svoj tekst. Tako smo iz improvizacije dobili konačan izgled i atmosferu  predstave  Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca.

Dječije predstave imaju mnogostruko značenje, ona pridonose razvijanju govorne kulture, obogaćivanju riječnika kod djece. Obogaćuju dječiji govor  lijepim izrazima i predodžbama. One djeluju na misaone sposobnosti djece razvijanje različitih osobina ličnosti i razvijanju estetskog ukusa .

ČUDOVIŠTE IZ POZORIŠTA I

/prema ideji Riada Ljutovića „Čudovište iz pozorišta“ i „Lutkar i njegova djeca“ Fahrudina Kučuka/

režija: Riad Ljutović

inspicijent: Nihad Kapić

ansambl Drame, Opere i Baleta NPS

koprodukcija: Narodno pozorište Sarajevo i Udruženje Fani

FOAJE NPS

režija, kostim, izbor muzike, scenografija, koreografija: Riad Ljutović
dramatizacija: Džejna Avdić

glume:

Amina Begović – Čudovište svijetliša

Armin Omerović – Maro Tane

Mona Muratović – Dramatika brižna

Zulejha Kečo – Balerina vila čarobnica

Iliš Bečei – Operko Miran