Direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč: Gas će poskupjeti za 25 posto

Federalna vlada dala je saglasnost na povećanje veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, za 29,29 posto, počevši od 1. maja 2019. godine.

Povećanja veleporodajne cijene gasa uzrokovat će poskupljenje ovog energenta za domaćinstva, a poskupjet će i centralno grijanje u Kantonu Sarajevo, jer cijena gasa učestvuje u ukupnoj strukturi troškova u rashodima Toplana više od 60 posto.

Povećanje cijena gasa izazvalo je kod dijela javnosti reakcije, jer misle da je previsoko. Nihada Glamoč, direktorica Sarajevogasa, kazala je za Faktor da poskupljenje za domaćinstva i Toplane neće biti 29,29 posto, već 25 posto.

– Po još važećoj cijeni za domaćinstva jedan kubni metar gasa sa PDV-om košta 67 feninga, a od 1. maja bit će 84 feninga. Povećanja cijene distribucije gasa neće biti i to Sarajevogas nikada nije ni tražio. Kada uporedite trenutno važeću cijenu jednog kubnog metra i koja bi trebala biti od 1. maja, onda poskupljenje gasa iznosi 25 posto, a isti je procenat poskupljenja i za Toplane – tvrdi Glamoč.

Koliko domaćinstva u prosjeku potroše gasa i koliko će to biti po višim cijenama, pojasnila je naša sagovornica na sljedećem primjeru.

– Sto kubika potrošenog gasa domaćinstvo sada plaća 67 maraka, a po većoj cijeni plaćat će 84 marke. Prosječno domaćinstvo na godišnjem nivou potroši od 1.300 kubika, a ako je neka veća kuća ili stan do 2.000 kubika gasa. U grijnoj sezoni domaćinstva mjesečno u prosjeku potroše od 100 do 300 kubika gasa u stambenim prostorima do 100 kvadratnih metara. Sve zavisi koliko će neko zagrijavati prostora, u kakvom je stanju toplotna izolacija u kući i na kraju koliko štedi na potrošnji – pojašnjava Glamoč.

Kako je kazala direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč, 25 posto bit će skuplji gas i za Toplane.

U Toplanama nisu mogli govoriti o novim cijenama centralnog grijanja, jer konačnu odluku o poskupljenju grijanja donosi Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog nezvisnog stručnog tijela.

Izvor:  Faktor