Dioničari EBRD-a podupiru početak priprema za ambiciozni petogodišnji program rada

Dioničari EBRD-a većinom su odobrili planove za pripremu svoje strategije za pet godina do 2025. godine. EBRD je već obećala povećati i kvalitetu i količinu svojih ulaganja u 38 gospodarstava u kojima već radi.

Banka je u protekle dvije godine uložila više od 9,5 milijardi eura godišnje, a cilj joj je da prvi put dosegne 10 milijardi eura u 2019. godini, a daljnja povećanja u sljedećim godinama.

Na godišnjoj skupštini Banke u Sarajevu, guverneri Upravnog odbora EBRD-a koji predstavljaju 69 dioničara EBRD-a podržali su program rada koji će činiti osnovu strategije EBRD-a za pet godina do 2025. godine koja će biti odobrena na Godišnjem sastanku 2020. u London. Prema tom planu rada, EBRD će ponovno potvrditi svoju „snažnu predanost sadašnjim zemljama operacijama s ciljem povećanja aktivnosti kako bi se maksimizirao prijelaz u tim zemljama u skladu s njihovim rastućim tranzicijskim potrebama“. EBRD će se također pripremiti za suradnju s potencijalnim novim zemljama u operacijama u južnoj i istočnoj regiji Mediterana, gdje ulaže od 2012. godine.

Pripreme također uključuju procjenu treba li Banka održavati dodatni zaštitni tampon kapitala izvan svojih trenutnih poslovnih i bonitetnih potreba, kako bi odgovorili na neočekivane financijske događaje. Prema rezoluciji koju su donijeli guverneri, EBRD će također “analizirati potencijalne buduće mogućnosti za ograničenu i inkrementalnu ekspanziju u nove zemlje u kojima posluju … kao što je odabrani broj afričkih i drugih zemalja koje su blisko povezane s sadašnjom zemljopisnom zemljom. opseg”. Osim toga, trebalo bi ispitati potencijalne opcije za povrat kapitala dioničarima putem otkupa bilo kojeg identificiranog viška kapitala, uključujući putem raspodjele članovima, na temelju analize financijskog položaja Banke.

Rezolucija guvernera propisala je da niti jedan od radova koji se poduzimaju ne bi trebao dovesti do toga da EBRD zahtijeva dodatne kapitalne doprinose ili ugrozi AAA status Banke. Svaka geografska ekspanzija također ne smije biti na štetu rada Banke u trenutnim zemljama djelovanja.