Dino Džihić: Živim rock'n'roll i planiram tako nastaviti

Muzičar Dino Džihić je mladi Zeničanin kojeg možete naći u eminentnijim restoranima, klubovima i pubovima u Sarajevu i šire, čija publika u svakom trenutku uživa u rokerskoj svirci, fantastičnom vokalu i opsežnom repertuaru. Dino je također autor svojih pjesama, te pjesama koje izvode drugi izvođači.

Uskoro izdaje dvije nove pjesme, a šta je, ekskluzivno za portal trafika.ba, otkrio o svom autorskom i izvođačkom radu saznajte u nastavku.

1.Da li biste ikada kompromitovali Vašu ljubav prema rock’n’roll-u i pjevali neku drugu vrstu muzike?

Uvijek sam težio tome da sviram onu muziku koju bih i sam slušao. Na svojim svirkama pravim rearanžman svih pjesama i stilova muzike u neki svoj miks, koji je zapravo kombinacija fingerstyle akustične svirke i perkusija, sa dosta layera i real time loop sekvenci provučenih kroz razne efekte i ukomponovanih sa vokalom, a sve za rezultat daje neki dosta moderan pop rock zvuk sa primjesama bluesa, jazza pa nekada i etno elemenata.

Dvije pjesme koje izlaze ove godine i koje ovom prilikom najavljujem, su moderni spoj svega navedenoga i elektronskoga duha. Živim rock'n'roll i planiram tako nastaviti.

2. Da li je ispočetka muzika bila samo hobi, ili ste uvijek znali da ćete jednog dana zarađivati od nje?

Muzikom sam se počeo baviti jer sam slagao jednoj djevojčici da znam svirati gitaru da bih dobio njenu naklonost i simpatije pa sam onda morao to da opravdam. Kroz srednju školu već počinjem svirati u poznatim klubovima u rodnome gradu Zenici i tada sam već odlučio da treba da se u potpunosti posvetim toj ljubavi.

3. Talentovani ste za pisanje, da li ste autor svih Vaših pjesama? Pišete li za druge, ima li među njima poznatih imena?

Jedan od razloga zašto sam odabrao poziv profesora bhs jezika i književnosti jeste upravo taj što sam se uporedo sa ostalim granama umjetnosti uvijek pronalazio u čitanju i pisanju. Autor sam svojih pjesama koje će uskoro ugledati svjetlo dana, ali također pišem i za druge. Za sada to nisu neka poznata imena, ali iskreno se nadam da će doći i do toga. Imam u planu izdati knjigu autobiografskog karaktera.

4. Nastupali ste sa Plavim Orkestrom u Zagrebu, kakvi su Vaši utisci?

Proteklih godina sam dosta nastupao sa poznatim imenima u regiji, uglavnom kao predgrupa ili da kažem, “predčovjek”, u situacijama kada sam nastupao sam prije glavnog izvođača. Među takvima su se našli Oliver Dragojević, Neno Belan, a u nešto kompletnijem sastavu prije Divljih Jagoda, Plavog Orkestra, Prljavog Kazališta, Tonija Cetinskog itd. Svaki nastup pred desetinama hiljada ljudi je neopisiv doživljaj i energija koja mi daje motivaciju da budem bolji i idem dalje. Tako je bilo i u februaru ove godine u Domu sportova u Zagrebu kada su Plavci pravili spektakl.

5. Kada publika može da očekuje Vaš singl?

Nadam se ove godine. U pripremi su dvije pjesme na našem jeziku kao i dva popratna spota.

6. Čega je više u Vašem repertuaru, ex Yu ili modernog roka i zašto?

To ovisi o tome da li sviram za domaću publiku ili strance. Trudim se da podjednako ispoštujem sve. Na domaćem terenu tu je uglavnom ex Yu zastupljeniji, dok recimo u augustu ove godine idem raditi mini turneju na Kanarska ostrva, gdje ću svirati uglavnom na engleskom i španskom jeziku stilove od 60-tih do današnje moderne muzike sa pop rock scene.

7. Kada uskoro i gdje nastupate?

Sada je na redu Hrvatska, pa zatim opet malo početkom augusta BiH, pa Kanari pa sam onda na jesen opet uglavnom u Sarajevu, a možete me naći u svim eminentnijim restoranima, klubovima i pubovima u lijepom nam Sarajevu. U proteklih deset godina napravio sam više 2500 svirki i koncerata.

8. U kojem pravcu želite dalje da razvijate svoju karijeru?

Moderni one man style show uglavom pop rock sa primjesama house i electro beatova, naravno uz fokus na gitaru i vokal.

9. Koja je po Vama najvažnija stvar koju ste naučili u životu?

Ništa ne dolazi preko noći. Svaka prepreka je lekcija. Trud i ulaganje u sebe se uvijek isplati.

10. Šta je Vaš moto?

Pristupi svemu u potpunosti i najbolje što umiješ i znaš, nikada ne znaš ko to prati. Radi ono što te ispunjava. Sam sebi kreiraj sudbinu i put. Udalji se od onoga što te tišti i uvijek vedro i sa osmijehom.

(Razgovarala: Adna Tatarević)