Diljem Velike Britanije nastavljeni protesti protiv Trumpa: “Vrati se kući”

U prijestolnici Londonu kao i u brojnim drugim gradovima Velike Britanije i danas su nastavljeni protesti protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se od jučer nalazi u posjeti britanskoj prijestolnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti protiv njegove posjete održani su u organizaciji poznate britanske antiratne organizacije Stop The War Coalition (STWC).

Veliki broj demonstranata okupio se u blizini rezidencije “Chequers” u blizini Londona kako bi pokazali protivljenje Trumpovoj posjeti Velikoj Britaniji.

Demonstranti su također pozvali da budu otkazani planirani sastanci premijerke Therese May i britanske kraljice Elizabete II. s američkim predsjednikom.

Okupljeni su uzvikivali slogane kako bi poručili da Trumpa ne žele vidjeti u Londonu, oštro kritikujući njegovu politiku, napominjući da je riječ o političaru koji je rasista i koji mrzi žene.

Proteste protiv Trumpa su podržali i Muslimansko vijeće Britanije (MBA) kao i “Prijatelji Al-Akse”, organizacija koja podržava Palestinu i štiti prava Palestinaca.

Brojni demonstranti su se okupili i na trgu “Trafalgar”, uzvikujući slogane “Gubi se Trumpe” i “Trumpe vrati se kući”.

Očekuje se da će biti nastavljeni protesti na različitim lokacijama tokom Trumpove četverodnevne posjete Engleskoj i Škotskoj.

Britanski mediji su prije same posjete pisali da će predsjednik SAD-a uglavnom izbjegavati London, gdje su najavljeni brojni protesti protiv njegovog dolaska.