DF: Vučić bezuspješno pokušava biti remetilački faktor našeg puta u NATO

Demokratska fronta osuđuje i upozorava javnost na sve oštrije i podmuklije tonove iz Srbije, a koji dolaze od premijera Aleksandra Vučića i u posljednjoj izjavi ponovo je pokazao da se ne libi miješati u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine. Zajednička izjava Vučića i Milorada Dodika, predsjednika RS-a o tome da će „Srbija  čuvati svoju vojnu neutralnost i neće biti član niti jednog vojnog saveza, a na šta je Dodik rekao da će i Republika Srpsko učiniti isto u BiH” opasna je i alarmantna, a šutnja vladajućih struktura u BiH dodatno zabrinjava, prenosi novinska agencija Patria.

– U momentu dok se u BiH užurbano radi na aktiviranju MAP-a i otvaranja puta naše zemlje ka NATO-u izjave iz Beograda ne smiju se olako shvatiti.

Iako je premijer Vučić više puta isticao da poštuje Bosnu i Hercegovinu, njen integritet i govorio da se neće miješati u njene unutrašnje stvari, svaki susret s Dodikom to negira. Da li će BiH ući u NATO ne zavisi i ne smije biti volja niti jednog premijera, a posebno ne susjedne države, jer to je državnička politika i odluka političkih partija u BiH.

Demokratska fronta prepoznala je dvostruku igru iz Srbije, ali poručujemo da će BiH ući u NATO, a što će biti krajnji stabilizirajući faktor, pa Vučić bezuspješno pokušava biti remetilački faktor našeg puta u NATO.

Vučićev strah da bi BiH mogla ući u NATO leži u činjenici da bi Rusija kao veliki prijatelj Srbije mogla to shvatiti kao signal da će i ostale zemlje Balkana ući u NATO savez.

Panična reakcija Vučića i Dodika krije se i iza sve glasnijih kazivanja da  je Zapadni Balkan područje strateški važno za NATO, a s druge strane valja se nametnuti kao zaštitnik ruskih interesa koji su sve veći za područje zapadnog Balkana, poslije ukrajinske krize, kada je Rusija počela iscrtavati svoje interese i određivati granice – stoji u saopćenju DF-a.