Deveti kongres Svjetskog saveza dijaspore: BiH mora promijeniti percepciju prema iseljeništvu

 U Sarajevu je danas održan Deveti kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH na kojem se razgovaralo, prije svega, o saradnji iseljeništva i institucija BiH, kako bi se došlo do konkretnih rezultata, posebno u oblasti ekonomije.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, istakla je da je neophodno da se u BiH promijeni percepcija prema dijaspori i da se shvati koliki su njeni potencijali, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ovaj kongres nosi dvije osnovne poruke, a to su, prije svega, dosljednost, istrajnost i opredijeljenost da se u BiH upravo od dijaspore rješavaju značajna krupna pitanja, kao što su vezana za izbor najvećih tijela i rukovodstva dijaspore i da ovdje u BiH žele da razgovaraju o pitanjima koja su interesantna za njih. Druga važna poruka je kontinuitet. Ovo je deveti kongres, i to je dovoljan broj godina koji govori da je Svjetski savez dijaspore čvrsta organizacija van granica BiH, čiji je osnovni cilj saradnja s BiH”, kazala je Borovac.

Dodala je da su kroz aktivnosti njenog ministarstva stvoreni svi preduslovi da saradnja dijaspore i institucija BiH bude što čvršća.

“Ta ozbiljnost proizilazi iz činjenice da oko dva miliona ljudi boravi izvan BiH i samim tim da smo postali svjesni potencijala koji dijaspora ima. Rukovodeći se tim prošle godine smo usvojili politiku za iseljeništvo koja je dala dovoljno osnova za rad, saradnju i međusobno dogovaranje”, naglasila je Borovac.

Kazala je da je na kongresu skrenula na potencijale koje dijaspora ima, te da to nisu samo doznake koje dolaze iz inostranstva, nego da tu postoji naučni i stručni potencijal.

“U BiH se mora mijenjati percepcija prema dijaspori i da shvatimo njenu ulogu i utjecaj na društvenoekonomski razvoj i na pomoć, koju može da nam pruži na putu ka Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama”, zaključila je Borovac.