Defileom vatrogasnih vozila obilježen mjesec zaštite od požara i odata počast ubijenim policajcima Šehoviću i Vujinoviću

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo danas su defileom vatrogasnih vozila, a povodom oktobra mjeseca u kojem se obilježava zaštita od požara, odali i počast ubijenim policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću. Vatrogasna vozila kretala su se glavnim ulicama od Nedžarića do Baščaršije i nazad.

“Ovaj defile nema prefiks svečanog, jer je ovo prije svega povorka za naše heroje Adisa i Davora čije smo fotografije zalijepili na naša vozila. Nećemo koristiti audio signalizaciju nego isključivu svjetleću u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja”, istakao je direktor KUP Civilne zaštite Samir Džihić.

Naveo je i kako su zadovoljni s rezultatima koji su postignuti u ovoj godini, posebno jer nisu imali povrijeđenih niti nastradalih ljudi.

“Oktobar je mjesec zaštite od požara, ali smo ovim današnjim defileom htjeli  i da se na ovaj način solidarišemo s našim kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova koji su ostali bez svojih drugova, te da poručimo kako se nadamo da će ubice Adisa i Davora biti što prije privedeni”, naglasio je komandir vatrogasne uspostave Danis Memagić.

Po njegovim riječima, defileom vatrogasnih vozila željeli smo pokazati građanima da je sigurnost zaštite od požara na visokom novu, iako im nedostaje ljudi. Vatrogasci rade u izuzetno dobrim uslovima imaju odličnu opremu i tehniku.

“U posljednih pet godina uposlili smo svega 16 vatrogasaca, a potrebno nam je još 70. Vatrogasac treba imati završenu tehničku srednju školu, ne smije biti stariji od 25 godina i neophodno je da je i fizički i psihički sposoban da obavlja taj posao”, rekao je Memagić.