Danas počinje samit u Londonu: Velika Britanija daje 10 miliona funti za razvoj digitalnih vještina kod milion djece u regiji

Velika Britanija će izdvojiti 10 miliona funti za projekte izgradnje digitalnih vještina i mogućnost zapošljavanja mladih na Zapadnom Balkanu, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK. Ovu odluku će danas uoči početka samita posvećenog Zapadnom Balkanu održava u Londonu, Boris Johnson, britanski šef diplomatije. Samitu koji se održava u sklopu Berlinskog procesa će prisustvovali predstavnici najjutjecajnijih država Evropske unije te država regije.

Novac će biti utrošen u edukaciju djece u više od 4.500 škola, a kako bi se osnažila digitalna pismenost i osnovne vještine. Osiguravanjem pristupa digitalnom obrazovanju, Velika Britanija želi pomoći novoj generaciji inovatora i poduzetnika u Zapadnom Balkanu i Velikoj Britaniji.

Također, kako saznajemo, Johnson će objaviti da će dodanih milion funti biti izdvojeno za „teška pitanja naslijeđa prošlosti“, uključujući potragu za više od 12.000 nestalih.

– Ovo pokazuje našu trajnu predanost Zapadnom Balkanu. Želimo pomoći mladima, posebno mladim ženama da sa digitalnim vještinama učestvuju u budućeme ekonomskom razvoju i ispune svoj potencija. Važno je i da pokažemo našu želju da pomognemo regiji da prevaziđe neka od najtežih poglavlja u svojoj prošlosti i otvori put za prosperitetnu budućnost – rekao je Johnson, otkriva NICK.

Projekt namjenjen digitalnom razvoju će biti implementiran kroz „British Council“ tokom tri godine u BiH, Srbiji, Albaniji, Kosovu, Makedonij i Crnoj Gori, a obuhvatit će oko milion djece.