Danas je Svjetski dan osoba sa Down sindromom, obucimo šarene čarape

Udruženje Život sa Down sindromom FBiH već devetu godinu zaredom obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Jedan od načina obilježavanja jeste i uključivanje u svjetsku kampanju nošenja šarenih, različitih čarapa.

Svjetski dan Down sindroma se obilježava na 21.3., datum koji u sebi nosi simboliku i jedinstvenost obilježja Down sindroma, a to je 3 kromosoma na 21 paru kromosoma. Nošenje različitih šarenih čarapa je zabavan i jednostavan način ukazivanja na različitost.

Događaj javnog promovisanja prava osoba s Down sindromom, održat će se danas u Sarajevo City Centru, od 12.00 sati pod sloganom „Moje mogućnosti, moji izbori“.

Kroz niz zabavnih i vrlo edukativnih radionica, djeca i mladi će imati priliku da iskažu svoje mogućnosti, svoje izbore, ali i da spoznaju da li im na tom putu stoje prepreke, te kako da ih prevaziđu.  Djeca  i mladi s Down sindromom i njihovi vršnjaci će biti domaćini svima koji se budu htjeli aktivno uključiti u radionice. Voditelji radionica su Alena Džebo Hećo, Jovana Milosavljević i Sanja Tanović, dok će kroz aktivnosti voditi Hatidža Nuhić.

I u drugim gradovima bit će održane različite aktivnosti.

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume, pa se tim povodom održavaju konferencije u UN-u u New Yorku.

Ban Ki moon, generalni sekretar UN-a je na konferenciji 2012. godine izjavio:

– Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas  dâ svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti učestvovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve.

Na ovaj dan veliki broj javnih ličnosti daje podršku noseći šarene čarape, a i u BiH sve je veća svijest kod stanovništva.

 

Trafika|Ba