Danas je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

POHA i Asocijacija XY obilježit će 1. decembar – Svjetski dan AIDS-a već tradicionalno brojnim aktivnostima u Sarajevu i Banjoj Luci.

Za danas, 1. decembar, na Svjetski dan AIDS-a, volonteri, vršnjački edukatori i uposlenici APOHA-e, Asocijacije XY te studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (BoHeMSA), u Sarajevu će na Trgu djece Sarajeva i Banja Luci na Trgu Krajine stanovništvu i prolaznicima dijeliti informativno-edukativne materijale, prezervative…

Osim toga građani će imati mogućnost da javnosti, a posebno osobama koje žive s HIV-om, ostave afirmativne poruke koje će doprinijeti destigmatizaciji i smanjenju diskriminacije prema osobama koje žive s HIV-om u BiH, a ujedno i utjecati na svijest stanovništva BiH o važnosti prevencije i edukacije o HIV-u.

Poruke podrške bit će postavljene i na simboličnu crvenu traku poznatu kao red ribbon, simbol neprekidne borbe protiv AIDS-a.

U ponedjeljak, 2. decembar, vršnjački edukatori Asocijacije XY će nastaviti s prezentacijama o prevencija HIV/AIDS-a u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Banja Luci.

Istoga dana u suradnji s Centrom za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje iz Infektivne klinike UKC Sarajevo (DPST Sarajevo), Asocijacija XY će, u Kazneno popravnom zavodu Sarajevo – Odjeljenje Igman, realizirati testiranje među osuđenim licima tog zavoda.

– To je prvo testiranje takve vrste koju Asocijacija XY, u suradnji s DPST Sarajevo, realizira u nekom od KPZ-a u FBiH. To je  pozitivna praksa za koju se nadamo da će biti nastavljena – navode iz Asocijacije XY.

Svjetski dan AIDS-a obilježava se 1. decembra širom svijeta. I ove godine globalni slogan je “Cilj je nula”.

Prema posljednjim podacima, u BiH je registrirano 245 slučajeva HIV infekcije, a kod 126 se razvio AIDS.

U toku 2013. godine zabilježena su 22 nove HIV infekcije (16 muškaraca i 6 žena), a kod 6 inficiranih se razvio AIDS u toku 2013. godine (5 muškaraca i 1 žena).

Ove godine su zabilježena i četiri smrtna slučaja kod HIV inficiranih (sva 4 u AIDS fazi – 3 muškarca i 1 žena).

 

Trafika|Ba|Fena