Danas Dan žalosti u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na telefonskoj sjednici donijelo je Odluku da se utorak, 16. april 2019. godine, proglasi Danom žalosti u BiH, zbog tragične smrti četiri zaposlenice OŠ “Kovačići” u Sarajevu.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama institucija BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlada Federacije BiH je također donijela odluku da se 16. april proglasi Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine. Članovi Federalne vlade izrazili su duboko saosjećanje i sućut porodicama stradalih i radnom kolektivu zbog njihovog velikog gubitka.

Dan žalosti, odlukom kantonalne Vlade, proglašen je i u Kantonu Sarajevo.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH, a medijske kuće su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Na Gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu danas u 14 sati bit će sahranjene uposlenice OŠ “Kovačići” Lejla Sadiković, Almina Ćorović i Mina Kadrić. Jučer je u Bosanskoj Krupi klanjana dženaza Merimi Balkić, pedagogici sarajevske OŠ “Kovačići”.

U organizaciji  Skupštine i Vlade  Kantona Sarajevo danas će biti održana komemorativna sjednica.

IZVOR: Faktor.ba