Da li će Merkel ustupiti svoju funkciju zbog ugroženog zdravstvenog stanja?

Zbog zdravstvenog stanje njemačke kancelarke Angele Merkel u redovima Hrišćansko-demokratske unije razgovara se o tome da bi ona trebalo da se povuče prije 2021. godine, kažu izvori iz CDU, prenosi Rojters.

Merkelova je u srijedu po treći put viđena kako se trese, prilikom dočeka finskog premijera. Kancelarka je, kršeći protokol, sjedela tokom svečane ceremonije sa premijerom Danske u Berlinu prije nekoliko dana.

Uprkos tome što Merkelova insistira da se osjeća dobro, unutar CDU se već razgovara o tome kada bi trebalo da “preda štafetu” svojoj naslednici Anegret Kramp-Karenbauer, prenosi Rojters.

Merkelova je već ranije najavila da se neće kandidovati na izborima nakon isteka trenutnog mandata. Ona je u decembru prošle godine ustupila mjesto predsjednice CDU Kramp-Karenbauerovoj.

Kako kažu izvori, zbog Merkelinog stanja se dovodi u pitanje da li će dogovor između nje i Kramp-Karenbauerove moći da dočeka 2021. godinu.

Rojters dodaje da Merkelova nema historiju teških bolesti, ali je pod pritiskom medija da bude otvorenija o svom zdravstvenom stanju.