Cvijenović: Krajem januara ili februara i sredstva od MMF-a i Elektroprenosa BiH

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović očekuje da se već krajem januara ili februara stvore uvjeti za dobijanje sredstava od zadnje tranše Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja su trebala da bude na raspolaganju na kraju ove godine, kao i sredstva od “Elektroprenosa BiH“.

-Na dobrom smo putu da dođemo do tih sredstava već krajem januara ili febuara – rekla je ona.

Kao rezultate u ovoj godini, navela je, između ostalog, vraćanje pet posto ranije umanjenje za 10 posto plaće pojedinim budžetskim korisnicima, a penzije će od januara 2014. biti ukupno uvećane za 7,3 posto u odnosu na isti period ove godine.

Iako se složila da su penzije u RS-u i dalje male, izrazila je spremnost entitetske vlade da se radi na daljem poboljšanju materijalnog položaja najstarije populacije u RS-u.

U mjerama Ekonomske politike za narednu godinu, najavila je niz mjera za rasterećenje privrede, ali i dodala da Vlada ima još jednu, kako je rekla, “listu B” ili rezervnu listu s određenim rasterećenjima, koja bi mogla da uslijede u martu ili najakasnije aprilu naredne godine, u zavisnosti od stanja budžeta.

Cvijanović je na novogodišnjem prijemu za predstvanike medija dodala i da je ovo bila još jedna teška godina, “jer je pet godina krize obilježilo opći društveni ambijent ne samo u RS-u već i u mnogo moćnijim ekonomijama”.

I pored te krize, kako je navela, RS je izmirila sve obaveze prema budžetskim korisnicima.

 

Trafika|Ba|Fena