Crvotočina – biljka koja liječi reumu, bolove u zglobovima i leđima i giht

crvotocina biljka

Danas, kada živimo u svijetu brzog života, stresa i radnog vremena koje trebaje i po 10 i više sati dnevno, mnogi se susreću sa bolovima u leđima, zglobovima, problema sa reumom.

Prije nego se odlučimo za neke lijekove, koje možemo nabaviti u apotekama, većina odluči da pomoć potraži u prirodi. Tako se već duže vrijeme za gore pomenute problema koristi biljka naziva, crvotočina (Lycopodium clavatum L.).

Karakteristike i izgled biljke crvotočine

Crvotočina je trajna zimzelena biljka iz istoimene porodice crvotočina (Lycopodiaceae). Njena stabiljka je puzava, ali zna da naraste i do 2 metra dužine. Ona je račvasto razgranata, sa bočnim izdancima koji mogu da narastu do 10 cm visine.

Slična je mahovini i ima milimetar do dva metra dugačku puzeću stabljiku, koja je račvasto razgranjena i pokrivena gustim i sitnim, na vrhu zašiljenim listićima.

Gdje pronaći crvotočinu?

Radi se u biljci, koja je izuzetno rasprostranjena. Mogli bismo reći da je ima u svakoj državi, i na svakom mjestu. Većinom raste na svijetlim mjestima u crnogoričnim i mješovitim šumama, zatim na rubovima šuma, kao i na brdskim travnjacima.

Napominjemo, da raste samo iznad 600 metara nadmorske visine na sjevernoj strani visokih šuma i šumovitih obronaka.

Inače, u Austriji i Njemačkoj je crvotočina zaštićena biljka. Stoga Vam savjetujem da biljne potrebe kupujete u biljnim apotekama ili herbal shopovima.

Ljekovita svojsta crvotočine

Uloga crvotočine ogleda se u oboljenjima poput gihta i reumatskih bolesti, a dobro se pokazala i kod problema sa zglobovima. Za osobe koje imaju problema sa zatvorom i hemorodima preporučujemo čaj od crvotočine. Napominjemo da crvotočinu nikako ne smijemo kuhati, nego je samo prelijemo sa proključalom vodom.

Kako napraviti čaj od crvotočine?

Punu čajnu kašikicu crvotočine prelijemo s 1/4 litre kipuće vode, samo kratko ostavimo da stoji. Gutljaj po gutljaj dnevno pijemo samo jednu šalicu i to ujutro natašte, pola sata prije doručka. Kod ciroze kao i zloćudnih oboljenja jetre dnevno pijemo dvije šalice čaja.

Jastuci od crvotočine

U posljednje vrijeme popularni su “jastuci” od crvotočine. Naime, u platnenu kesu se ubacei bilje crvotočine i stavlja se na bolna mjesta (zglobovi, leđa, laktovi), i tako se liječe ta oboljenja.

Sinonimi za crvotočinu

Biljku zovu još prečica, zmijina mahovina, lisičjek, lisičjak, vučja noga, prašuljica.