Crni oblaci dima nad Indonezijom nakon aktiviranja tri vulkana, otkazano na stotine letova

U Indoneziji je došlo do erupcije tri vulkana uslijed kojeg su veći dio arhipelaga prekrili gusti oblaci crnog dima zbog čega je otkazano na stotine letova.

Aerodrom Sultan Babullah u Ternatu, glavnom gradu indonezijske sjeverne provincije Maluku, zatvoren je danas kao i aerodrom Lombok.

Tamošnje vlasti nisu zabilježile nijedan smrtni slučaj uslijed erupcije vulkana Rinjani na ostrvu Lombok pored Balija, vulkana Sinabung na Sumtri te Gamalama na Moluccasu.

Erupcije su pokrenula  piroklastičnu lavu, pjenu koja sadrži mjehuriće vrelih gasova i kamenje, a koja doseže udaljenost do tri kilometra od planine. Oblaci prašine i dim nanijeli su značajne štete usjevima.

Ova tri vulkana najaktivnija su od njih 130 aktivnih koji su smješteni na indonežanskom tlu. Arhipelag koji je dom za oko 250 miliona stanovnika pogodan je za zemljotrese i vulkanske erupcije zbog svog geografskog položaja koji se najčešće naziva “pacifički vatreni prsten”.

Sinabung je trenutno najaktivniji vulkan za kojeg se vjeruje da je “probuđen” nizom zemljotresa, nakon skoro 400 mirovanja. Prošle godine je zbog njegovih erupcija evakuisano oko 13.000 stanovnika u obližnjim mjestima.