Centar za ekologiju i prirodne resurse: Očekuju se povećane koncentracije alergenih polena u vazduhu

 

S obzirom na stabilizaciju vremenskih prilika, u narednom periodu očekuju se veće koncentracije polena u vazduhu a time i povećanje alergijskih reakcija. Naglo će se povećati polen trava i lipe te postepeno korova.

To je navedeno u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koje osigurava vršenje monitoringa polena u zraku putem Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA.

Osobama koje su osjetljive na polen trava i korova preporučuje se da što duže borave u šumskim ekosistemima, posebno tokom ljetnog i ranog jesenjeg perioda. Preporuka je i da izbjegavaju određene lokalitete u sezoni cvjetanja lipa kao što je Vilsonovo šetalište.

“Variranje koncentracija polena je u skladu sa vremenskim prilikama, pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije. Osobama osjetljivim na polen preporučuju se šetnje u jutarnjim ili kasnim satima, te nakon kišnih padavina kada je koncentracija polena niska. Također se preporučuje uzimanje što više tečnosti, umivanje mlakom vodom, jačanje imunog sistema kroz unos dovoljnih količina vitamina i minerala. U slučaju otežanih disanja, kihanja, suzenja očiju i nosa potrebno je obratiti se ljekaru”, navodi se u izvještaju.

Izvještaji o koncentracijama polena u zraku mogu se pratiti putem linka http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/ koji se nalazi i na web stranici Ministarstva https://mpz.ks.gov.ba/.