Časovi kuhanja bosanskih jela kod bračnog para Panjeta oduševili turiste u BiH

Bračni par Mersiha i Mustafa Panjeta odlučili su svoju ljubav prema kuhanju prenijeti i na sve koji žele naučiti spremati bosanska jela, a posebno turistima koji u sklopu svoje posjete Sarajevu imaju priliku probati neka od tradicionalnih jela a da ih pri tome još nauče i sami napraviti.

Za portal trafika.ba razgovarali smo sa Mersihom koja nam je za početak otkrila kako je došlo do ideje o “Bosnian Cooking Lessons in Sarajevo”, kako su već nazvali ovaj zanimljivi poduzetnički koncept.

“Ideja o promociji bosanske kuhinje postoji već dugo vremena, ali zbog mnogo obaveza ostavljena je po strani za neko drugo vrijeme koje je spletom okolnosti i došlo, te smo se odlučili da pokrenemo priču o promociji naše kuhinje i pokušamo realizovati ideju. S obzirom na to da suprug radi za stranu turističku agenciju češće dolazimo u kontakt sa posjetiocima koji turistički dolaze u Bosnu i Hrecegovinu. Oni su pored historijske i kulturne baštine jako zainteresovani za tradiocionalnu bosansku kuhinju. S obzirom na to da imamo širok asortiman koji je jako prihvatljiv cijenama, a ukusom posjetiocima iz regiona i šire neodoljiv, u što smo se uvjerili mnogo puta, jedno je ipak nedostajalo. Mnogo puta su nas zadivljeno gledajući u zvrkove pite, sarme, sogandolme, pitali na koji način je napravljeno. Tako smo suprug i ja došli na ideju da pokušamo spojiti više segemenata u jedinstvenu punudu, kako bi na jednom mjestu mogli doživjeti i vidjeti kako se nešto pravi te na kraju to i pojesti. S obzirom na to da većina posjetilaca ne želi samo gledati kako se nešto pravi i biti pasivan, nego i učestvovati, odlučili smo ponuditi nešto što već postoji u većini turističkih mjesta,  a što u Sarajevu nismo mogli pronaći, a to su časovi kuhanja. Posjetioci imaju priliku učestvovati u pravljenju različitih jela i na kraju uživati u tome što su sami napravili.” – kazala je Mersiha Kevelj Panjeta.

Pored posjetilaca koje su imali iz Australije, Engleske i regiona koji su zainteresovani za tradicionalnu bosansku kuhinju ali i degustaciju jela koja su sami napravili, jako pozitivne reakcije i interesovanje iskazano je od lokalnih ljudi koji rado žele naučili kako se pravi pita i ostala jela, a nisu ili nemaju priliku to naučiti od ukućana ili prijatelja.

“Jako smo radosni što možemo ugostiti sve ljude dobre volje bez obzira odakle dolaze, koliko godina imaju, sve dok mogu pojesti sve što se napravi tokom posjete.” – dodala je Mersiha.

U ponudi ove zanimljive škole kuhanja za sada su uštipci sa različitim vrstama sireva iz Bosne i Hercegovine, sarma, filovane paprike, sogan dolma, sirnica i krompiruša. Većina povrća je iz bašte koje Mersiha i Mustafa imaju ispred kuće, pa učesnici časova kuhanja mogu vidjeti odakle potiče povrće koje se koristi u ovisnosti od perioda u kojem pohađaju časove. Pored hrane u ponudi su i različite vrste vina te su u skladu sa željama polaznika u mogućnosti  probati jedno ili više vrsta vina različitih proizvođača, bosansku kafu, domaći sok i na taj način upotpuniti doživljaj ovih prostora.

“Da bi doživljaj bio potpun, a s obzirom na to da živimo na mjestu odakle se pruža predivan pogled na grad, odlučili smo se da u našoj kući, kako i priliči nama Bosancima, domaćinski dočekujemo i ispraćamo naše posjetioce te na taj način našim skromnim doprinosom promovišemo BiH. Na jedan neobičan način su u mogućnosti da dožive tradicionalni i moderni način življenja sažet u jednu ponudu koja će, nadam se, privući mnogo više posjetilaca i iz regiona koji nisu bili u mogućnosti osvariti, a imali su želju da probaju nešto drugačije.” -dodala je Mersiha.

(Trafika.ba)