Borba za milione: Ko će preuzeti kontrolu nad zavodima zdravstvenog osiguranja KS i FBiH

Još nije pokrenuta konkursna procedura za izbor novog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS), a po svemu sudeći, vladajuća šestorka u Kantonu i dalje kalkuliše kada je riječ o imenovanju novog rukovodstva Zavoda.

Procedura smjene aktuelnog direktora ZZO KS Samira Turkovića, koja je pokrenuta početkom aprila, i dalje traje, iako je već trebala biti okončana. U međuvremenu su imenovani predsjednik i vršioci dužnosti Upravnog odbora ZZO – za v.d. predsjednika UO izabran je Milan Dunović (DF), dok je za članove Vlada imenovala Samira Hajdarevića, Miu Jeličić-Pizović, Ilijaza Pilava, Elvedina Čekovića, Amelu Haverić-Imamović, Denisa Mačkića, Suada Rožajaca i Marselu Korkman.

– Upravni odbor nema nadležnost za razrješenje, niti za imenovanje direktora Zavoda, to radi kantonalna Vlada. Ne znam u kojoj je fazi taj postupak, ali s obzirom na sadašnju situaciju u kojoj ne postoji ni v. d. direktor, mislim da bi Vlada trebala tu proceduru dovesti do kraja. Upravni odbor je počeo sa radom i preuzimamo poslove tamo gdje je bivši UO stao, tako da postoji kontinuitet u tom smislu. Što se tiče imenovanja direktora, ukoliko se ta procedura ne dovede do kraja, moglo bi doći do određenih problema u funkcionisanju Zavoda sa pozicije menadžmenta – rekao nam je v. d. predsjednik Upravnog odbora ZZO KS Milan Dunović.

Dunović tvrdi kako ne zna ništa o potencijalnim kandidatima za direktora, niti koja će politička opcija eventualno imenovati novog rukovodioca Zavoda. Navedena imenovanja v.d. predsjednika i članova UO rezultat su prethodnog dogovora unutar stranaka vladajuće šestorke, prema kojem se članovi Upravnog odbora ZZO imenuju iz DF-a, SDP-a BiH i Naše stranke. S druge strane, ona najvažnija, direktorska pozicija, trebala bi pripasti Savezu za bolju budućnost ili Narodu i pravdi.

Pozicija direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS jedna je od najpoželjnijih u Kantonu s obzirom da Zavod raspolaže sa više od 400 miliona maraka godišnje. Kako nezvanično saznajemo, iako je načelno dogovor da se direktor imenuje u zajedničkoj saglasnosti, predstavnici Naroda i pravde i SBB-a već mjesecima se ne mogu dogovoriti kome će pripasti ta pozicija. SBB čini sve kako bi oni imenovali direktora i na taj način preuzeli kontrolu nad zdravstvenim sektorom u Kantonu Sarajevo. Međutim, u Konakovićevoj stranci nisu baš voljni prepustiti im to mjesto, navodno u strahu od mogućih zloupotreba.

Problemi sa imenovanjem menadžmenta zavoda zdravstvenog osiguranja pojavili su se i na federalnom nivou. Nedavno je prekinuta sjednica Vlade Federacije BiH jer se ministri nisu mogli dogovoriti o Prijedlogu rješenja o imenovanju zamjenika direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Za ovu poziciju predložena je Zilha Ademaj (SBB), donedavna ministrica zdravstva u Kantonu Sarajevu. Prijedlog su načelno podržali ministri HDZ-a, na čiji je prijedlog imenovana i aktuelna direktorica Federalnog zavoda Vlatka Martinović. Tada je za njenog zamjenika imenovan Dževad Hamzić, također kadar SBB-a. Prilikom imenovanja ove strukture Zavoda, protiv su bili ministri SDA, baš kao što se i sada protive kada je riječ o imenovanju Zilhe Ademaj.

Iz SDA su istakli kako ne vide smisao u tome da Vlada FBiH u tehničkom mandatu imenuje Ademaj na poziciju zamjenice direktora s obzirom na to da nije riječ o imenovanju koje ne može biti prolongirano. Sporno je također i to što bi Ademaj uskoro trebala biti penzionisana, pa bi se tada ponovo morao birati novi zamjenik direktora. Rješenje ovog problema za sada se ne nazire i nije poznato kada bi se ova tačka dnevnog reda ponovo mogla naći na dnevnom redu Vlade Federacije.

Planom javnih nabavki za 2019. godinu iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH predviđeno je ukupno 152.656.000 KM.

Izvor:   Faktor