Bonitetno izvrsne kompanije Županije Zapadnohercegovačke

Jučer je u Širokom Brijegu (11. 07.) održan poslovni susret koji je  analitičko bonitetna kuća Bisnode BH u suradnji s Vladom Županije Zapadnohercegovačke organizirala na temu Bonitetna izvrsnost kompanija. Ovo je bila prilika za predstavljanje rezultata poslovanja ŽHZ sa posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne kompanije, njihov doprinos uspjesima poslovanja i značaj za razvoj ove Županije. 

Ovaj susret predstavlja nastavak jedne pozitivne inicijative započete prošle godine suradnjom Bisnodea i Vlade ŽZH, koja za cilj ima afirmirati ulogu privatnog sektora u društvu, ali i graditi konstruktivan dijalog između privatnog i javnog sektora. 

Ministar gospodarstva u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar, u svom obraćanju kratko se osvrnuo na stanje u gospodarstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te u sažecima predstavio programe poticaja, kao i neke od aktivnosti koje provodi ministarstvo na čijem je čelu.

“Strategijom razvitka Županije Zapadnohercegovačke želimo stvoriti ekonomski jaku županiju baziranu na razvoju malog i srednjeg gospodarstva, poljoprivredi i turizmu. Povećanje broja pravnih subjekata i smanjenje nezaposlenosti u našoj županiji, a koja se nalazi u državi čije su medijske naslovnice prepune negativnih vijesti, svjedoči o perspektivi našeg gospodarstva. Nastavkom suradnje javnog i privatnog sektora nastaviti ćemo pozitivni gospodarski rast”, izjavio je ministar Sesar.

Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, govorio je o dostupnim EU fondovima u okviru kojih se otvaraju nove prilike za sufinanciranje projekata za poduzetnike, kao i o budućim instrumentima koji će biti aktualni u nadolazećem razdoblju, a koji su orijentirani na poduzetništvo.

Nakon predstavljenih uspjeha gospodarstva, predstavnicima bonitetno izvrsnih kompanija uručen je Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda kvaliteta poslovanja kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Dobitnici i gosti uživali su uz izvrsna vina prijatelja susreta, tvrtke Hercegovina Produkt d.o.o. Čitluk. 

 

Certifikat bonitetne izvrsnosti predala je Zlata Mulać Jagličić, direktorica tvrtke Bisnode BH za ukupno 14 kompanija, od toga 9 iz Županije ZH, te ostalih 5 za kompanije iz susjedne HNŽ i Livanjske županije. Pet tvrtki iz Širokog Brijega koje su preuzele certifikat su Chemo Commerce d.o.o., San Marino d.o.o., EZ Engineering d.o.o., Dual-Mont d.o.o. i Europapier – Hercegtisak d.o.o.; iz Gruda A.S.P.I. d.o.o; dvije iz Ljubuškog – Džajić Commerce d.o.o. i T&D Company d.o.o.; zatim BINVEST d.o.o. iz Posušja; te iz susjednih županija Drvopromet Šujica d.o.o. Tomislavgrad, Vrtlarija Šarić d.o.o. Livno te iz Mostara Ceste d.d.,  Studentski centar d.o.o. i ZIK d.o.o.

Naglašavamo da je Drvopromet Šujica d.o.o. Tomislavgrad nosioc Zlatnog certifikata boniteten izvrsnosti, što je izuzetno priznanje s obzirom da samo 3,8% kompanija u BiH imaju zlatnu bonitetni uzvrsnost, koji označava nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Certifikat bonitetne izvrsnosti je izuzetno priznanje kojim kompanije dokazuju u domaćoj imeđunarodnoj poslovnoj zajednici da su kvalitetan i siguran poslovni partner, jer bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta. Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti ističe certificirane kompanije u njihovom okruženju istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji. 

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80% a zapošljavaju 59% ukupno zaposlenih u BiH. 

POSLOVANJE KOMPANIJA ŽHZ I BONITETNO IZVRSNI U BROJKAMA

U ŽZH prema financijskim izvješćima za 2018. predatim agenciji FIA, posluje 1.208 kompanija koje kreiraju 3,63 mlrd. KM ukupnih prihoda, 598 mil. KM prihoda od izvoza; 285 mil. KM neto dobiti i imaju 15.567 uposlenih.

Najviše tvrtki je u trgovini 35%, slijedi prerađivačka sa 18,5% i građevinarstvo sa 6,5%, a najviše tvrtki spada u kategoriju malih 83,8%.

Prema ukupnom prihodu i izvozu sa 38% u ŽZH prednjači Široki Brijeg, slijedi Posušje sa 26% prihoda i 37% izvoza.   

Kada su u pitanju troškovi, ŽZH pokazuje slijedeće: trošak bruto plaća u 2018:289,5 mil KM, amortizacije: 93,8 mil KM i  kamata po osnovu poslovnih zaduženja: 20,9 mil KM.

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u ŽZH 31,5% su izvrsne a one ostvarujugotovo 88% prihoda i 91% dobiti županije te zapošljavaju 77% ukupno zaposlenih županije.