Bonitetno izvrsne kompanije u Mostaru

Jučer je, u organizaciji analitičko bonitetne kuće Bisnode BH, u Vijećnici grada Mostara, održan susret bonitetno izvrsnih kompanija HNK/Ž, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede/gospodarstva HNK/Ž i Grada Mostara. Ovo je bio još jedan od načina, prema riječima ministra gospodarstva/privrede Hercegovačko-neretvanske županije/kantona Žarka Laketića, te gradonačelnika grada Mostara Ljube Bešlića, koju su se obratili skupu, da ove institucije daju podršku gospodarstvenicima/privrednicima županije/kantona i grada i istaknu napore obje institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije ove regije.

Ovo je bila i prilika da svoje certifikate bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznatu potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju, preuzmu bonitetno izvrsne kompanije HNK/Ž ali nekoliko kompanija iz drugih županija/kantona koje je Mostarska vijećnica jučer ugostila, stoga od srca čestitamo kompanijam iz Mostara: EDC d.o.o.,  IC Štamparija Mostar d.o.o., Cesar´s d.o.o., Select M d.o.o., Fortuna Tours  d.o.o., Tehnozaštita d.o.o., Zasa d.o.o, Schrack Technik BH d.o.o., NIZ d.o.o. kao i Drvopromet d.o.o. Tomislavgrad, Vrtlarija Šarić d.o.o. Livno, Drums 3-B Jajce, Nicolas Frigo d.o.o. Čitluk, Elektrokontrol HZ HB d.o.o. Čapljina, te Markota d.o.o. i Šumsko-gospodarsko društvo ŽHZ d.o.o. Posušje. Posebno ističemo dvije kompanije, Ledo d.o.o. Čitluk i Igman d.d. Konjic, koje su preuzele zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti, koji predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Nakon obraćanja ministra i gradonačelnika, Damir Sokolović je predstavio rezultate poslovanja bonitetno izvrsnih kompanija HNK/Ž sa posebnim osvrtom na Grad Mostar, a nakon preuzimanja certifikata, prisutni su nazdravili karizmatičnim vinom čitlučke vinarije Hercegovina Produkt, dok su prisutne dame uživale u prekrasnim žutim ružama koje je, kao lijep gest za ovu priliku, pripremila za njih Vrtlarija Šarić iz Livna.

Podsjećamo, bonitet je pojam koji se koristi za ocjenu – skup pozitivnih vrijednosti nekog subjekta, koje ga čine dobrim i sigurnim. Kad su u pitanju kompanije, uključuju se, prije svega, ekonomski pokazatelji ali i kvantitativni, kao što su ugled ili zastupljenost na tržištu i sl. Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata a Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva/privrede, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 67%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju 55% ukupno uposlenih u BiH.

Bonitetno izvrsni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županiji

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK/Ž, 21% su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju 68.47% prihoda koji u ovom kantonu/ županiji iznosi 5,7 milijardi KM i 63,43% od skoro 350 miliona KM dobiti kantona/županije te zapošljavaju 57,48% od ukupnog broja zaposlenih.  

Manje od 3% bonitetno izvrsnih imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost, što je svega 0,56% u odnosu na aktivne kompanije županije/kantona, tako da je ovo zaista specijalno priznanje za kompanije kantona/županije.

Bonitetno izvrsni Grada Mostara

Mostar, kao sjedište HNK/Ž ima i najbolje pokazatelje: bonitetno izvrsnih kompanije je 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u Mostaru, a one ostvaruju 60% prihoda (što je preko 2 mlrd), 49% dobiti (preko 100 mil.) i zapošljavaju 53% od ukupnog broja zaposlenih u Mostaru. Više od pola bonitetno izvrsnih kompanija HNK/Ž nalazi se u Mostaru i one ostvaruju 47% njihove ukupne dobiti i više od 50% prihoda i zaposlenih. Svega 0,44 % kompanija u Mostaru imaju zlatnu bonitetnu izvrsnost.

Najviše bonitetno izvrsnih kompanija Mostara su u trgovačkoj djelatnosti (36%), većina ih je malih (66%) i 74% rade duže od 10 godina, što pokazuje stabilnost u poslovanju.