Bonitetno izvrsne kompanije Bijeljinske regije

25. 10. je u organizaciji analitičko bonitetne kuće Bisnode BH u područnoj Privrednoj komori Bijeljina održan susret bonitetno izvrsnih kompanija Bijeljinske regije. Susret je organizovan pod pokroviteljstvom područne Privredne komore Bijeljina, koja i na ovaj način daje podršku privrednicima regije.

Ovaj prestižni skup privrednika pratili su i predstavnici Grada Bijeljina, menadžer grada, odsjek za LER i EU te Odjeljenja za privredu a pozdravio ga je predsjednik područne Privredne komore Bijeljina, gospodin Anto Gajić, izražavajući zadovoljstvo što Komora može ugostiti predstavnike kompanija regije koje imaju izuzetan značaj za njen privredni razvoj.

“Komora rado učestvuje u promociji kompanija o čijem značaju najbolje govori podatak da njih 14% od ukupnog broj aktivnih kompanija u regiji, drže preko 70% privrede regije. Razlog da istaknemo ove kompanije je da one zapošljavaju skoro 15.000 osoba, imaju prihod od preko 2.5 mld KM i dobit od skoro 177 mil. KM„ izjavi je gospodin Anto Gajić.

Damir Sokolović, savjetnik kompanije Bisnode BH, predstavio je ukratko rezultate poslovanja Bijeljinske regije i doprinos bonitetno izvrsnih kompanija privrednim rezultatima regije te detaljnije upoznao prisutne sa grupacijom Bisnode i aktivnostima analitičko bonitetne kuće Bisnode BH.

Sa posebnim zadovoljstvom Sertifikat boniteten izvrsnosti uručen je i Privrednoj komora Republike Srpske, a preuzeo ga je Mihajlo Vidić,  potpredsjednik PK RS.

Ovo je bila i prilika da svoje sertifikate bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznatu potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju, preuzmu predstavnici slijedećih kompanija:

RB d.o.o. Bijeljina – Dragan Jovanović Armani

Olimp Group d.o.o. Bijeljina – Mirjana Orasanin

Bodaxco Impex d.o.o. Bijeljina- Njego Zagorac

Monting Montaža Bijeljina – Spasoje Albijanić

Old Gold-Komerc d.o.o. Bijeljina – Mičić Velibor

POLI Garden Bijeljina – Dobrica Narančić

Semberske novine Bijeljina – Dušanka Gavrić

Termo Kontrol d.o.o. – Uroš Krivaćević

Jokić-invest d.o.o. Zvornik      – Marijana Milović

Tat-com d.o.o. Srbac – Dragan Tatomir

Dar Prom d.o.o. Janja – Sadik Durgutović

Stojanovic i sin d.o.o. Ruhotina – Jovan Stojanović

BH Aluminium d.o.o. Vlasenica – Lukić Željko

Medicus-Vet d.o.o. Ugljevik, Zabrđe  – Ljubiša Lazarević

“Dabar Holz ” d.o.o. Kozarska Dubicaa

“Fortuna BN” d.o.o. Bijeljina

 

Šta je bonitetna izvrsnost, čime se potvrđuje i ko su bonitetno izvrsne kompanije?

Bonitet je pojam koji se koristi za ocjenu – skup pozitivnih vrijednosti nekog subjekta, koje ga čine dobrim i sigurnim. Kad su u pitanju kompanije, uključuju se, prije svega, ekonomski pokazatelji ali i kvantitativni, kao što su ugled ili zastupljenost na tržištu i sl.

Bonitetna izvrsnost definiše natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata a Sertifikat bonitetne izvrsnosti kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta sertificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj čine svega 21% njenog ukupnog broja kompanija, ali zato ostvaruju 62% ukupnih prihoda i 70% ukupne neto dobiti ovog entiteta a zapošljavaju 55% od ukupnog broja zaposlenih u RS.

 

Bonitetno izvrsni u Bijeljinskoj regiji

U Bijeljinskoj regiji postotak bonitetno izvrsnih je manji u odnosu na RS, ali su zato ostali pokazatelji iznad prosjeka RS – bonitetno izvrsnih u Bijeljinskoj regiji, koja obuhvata 2 grada i 10 opština, je nepunih 14% od ukupnog broja aktivnih kompanija regije, a one zapošljavaju 54% ukupno zaposlenih regije, ostvaruju 71,5% prihoda i 73% dobiti ove regije. Većina (53,26%) ih spada u male poslovne subjekte, 77,17% radi 10 i više godina, najviše (38,32%) ih je u trgovini a zatim slijedi 22,38% u prerađivačkoj industriji.

Najveći broj bonitetno izvrsnih ove regije, preko 62% nalaze se u Bijeljini, a sa tolikom procentom učestvuju u dobiti i prihodima bonitetno izvrsnih u regiji.