BiH: Gužve na graničnim prelazima prema moru

Zbog visokih dnevnih temperatura savjetuje se da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak, putuje tokom dana, da se prave češće pauze.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) savjetuju da se prije napuštanja vozila ugase rashladni uređaji, kako bi se organizam na vrijeme navikao na vanjsku temperaturu vazduha.

Zbog održavanja manifestacije “509. Dani Ajvatovice“ danas će doći do potpune obustave saobraćaja od 16 do 17 sati u Donjem Vakufu, na raskrsnici magistralnih puteva M-5 i M-16, na raskrsnici ulica 14.septembar i 770 Slbbr. od zgrade PTT-a do BP “INA“.

Istovremeno, zbog održavanja maratona na dionici M-6.1 Livno- Karlov Han (Prisoje), danas će doći do potpune obustave saobraćaja od 17 do 20 sati. Alternativni pravci za vrijeme obustave su M-16 Livno- Kamensko i regionalna cesta R-417.

Na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, gdje se izvode sanacioni radovi. Za vozila do sedam tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko sedam tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Pojačan je promet vozila i duga su zadržavanja na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Izačić, Doljani i Gabela Polje. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali se trenutno ne čeka duže od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.