Belgijanci večeras veliki favoriti protiv BiH

Košarkaški reprezentativci BiH su, uprkos ubjedljivom porazu od Francuske, u petak osigurali plasman u drugu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo zahvaljujući trijumfu Rusije nad Belgijom.

Belgija koja se protiv Rusije dobro držala u prvom poluvremenu je porazom ostala bez šansi za drugu fazu kvalifikacija, pa večerašnji susret protiv BiH dočekuje bez posebnog motiva.

Dakle, Belgija će večeras u 20:30 sati ugostiti izabranike Duška Vujoševića u utakmici zadnjeg kola grupe E, a za našu selekciju je ovo prilika da se oporavi i vrati barem nešto samopouzdanja nakon teškog poraza od Francuske u Mejdanu. Ipak, neće biti lako savladati Belgijance na njihovom terenu i sa ovakvim kadrovskim problemima.

Također, ovaj duel je bitan i jer bi naša selekcija pobjedom prenijela dva boda više u narednu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini.

Treba dodati da je selektor Vujošević odlučio napraviti jednu izmjenu u rosteru u odnosu na onaj iz Mejdana, pa će umjesto Nedžada Muratovića šansu za igru dobiti mladi centar Sparsa Kenan Kamenjaš.

I Belgija ima određenih problema sa izostancima, a za utakmice sa Rusijom i BiH još nešto ranije su otpali Kevin Tumba i Quentin Serrona. Ipak, Belgijanci imaju puno manje problema od desetkovane BiH i može se reći da u puno boljem stanju dočekuju večerašnji susret.

Jasno je, međutim, da će se Belgijanci željeti časno oprostiti od ovog kvalifikacionog ciklusa pred svojim navijačima, pa je sigurno da će izabranici Eddyja Casteelsa ići na pobjedu protiv naših košarkaša.

Podsjetimo, BiH je na svom terenu, u februaru ove godine, nakon velike borbe sa 72:70 savladala Belgiju u prvom duelu ove dvije selekcije u okviru grupe E.

Preneseno sa sportsport.ba