Assad će voditi tranzicijski period

Sirijski predsjednik Bašar el-Assad “će voditi tranzicijski period” u slučaju sporazuma na mirovnoj konferenciji predviđenoj u januaru, u Ženevi, izjavio je ministar informiranja.

– Ako neko misli da ćemo ići na Ženevu-2 da predamo ključeve Damaska (opoziciji), bolje je da ne ide tamo – izjavio je Omran el-Zohbi u razgovoru u utorak navečer na televizijskom kanalu el-Mayadeen sa sjedištem u Bejrutu, prema izjavama koje je preuzela državna agencija Sana.

– Odluku donosi predsjednik Assad, on će voditi tranzicijski period, ako do njega dođe. On je lider Sirije (…) i ostat će predsjednik Sirije – dodao je on.

Ministar je kritikovao Saudijsku Arabiju, koja podržava pobunu, tvrdeći da je režim Damaska odbio učešće Rijada na Ženevi-2.

– Ništa ne opravdava prisustvo Saudijske Arabije u političkom procesu u regiji (…). Mi želimo da ona ne učestvuje na konferenciji (Ženeva-2) jer je nanijela štete Siriji i naškodila Sirijcima -.

– Ne postoji ništa više što bi se sačuvalo u odnosima sa Saudijskom Arabijom nakon njene direktne intervencije u ratu protiv Sirije – rekao je ministar.

U ponedjeljak je, specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige Lahdar Brahimi ponovio svoju želju da Iran, koji podržava režim, i Saudijska Arabija učestvuju na konferenciji predviđenoj za 22. januar.

Sirijska opozicija je, sa svoje strane, odbila učešće Teherana, koji je poslao svoje vojne stručnjake u Siriju da podržavaju sirijsku vojsku.

 

Trafika|Ba|Agencije