Ashton: Borba za ljudska prava i dalje izvor ispiracije za EU

Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton obilježila je 10. decembar – Dan borbe za ljudska prava.

– Ove godine obilježavamo 20. godišnjicu Svjetske konferencije o ljudskim pravima koja je održana u Beču 1993. godine. Bečka deklaracija i Program djelovanja potvrdili su univerzalnost ljudskih prava i doveli do istorijskog iskoraka u njihovoj promociji i zaštiti – izjavila je Ashton.

Ona je istakla da je borba za ljudska prava i dalje izvor inspiracije za EU, koja ljudska prava svrstava u svoja osnivačka načela, navodi se u saopćenju iz njenog ureda.

Visoka predstavnica je također čestitala visokoj komesarki Navi Pillay na 20. godišnjici osnivanja Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava.

Naglasila je važnost posvećenosti i izuzentog rada kancelarije UN-a na zaštiti ljudskih prava u cijelom svijetu.

– Prije godinu dana, EU je usvojila Strateški okvir i Akcioni plan za ljudska prava i demokratiju i imenovala prvog specijalnog predstavnika za ljudska prava, Stavrosa Lambrinidisa. Od tada, u središte pažnje stavljamo uvođenje ljudskih prava i demokratije u glavne tokove svih spoljnih aktivnosti EU – izjavila je Ashton.

Podsjetila je da je EU usvojila nove smjernice za slobodu vjere ili uvjerenja i uživanja ljudskih prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba.

Također je navela da je EU istrajna u dugogodišnjoj kampanji koja ima za cilj ukidanje smrtne kazne u cijelom svijetu.

– EU je i dalje predana promovisanju poštovanja i zaštite svih ljudskih prava svih pojedinaca u cijelom svijetu – kazala je ona.

Izrazila je zabrinutost zbog sve većeg nivoa zastrašivanja, nasilja i cenzure s kojima se mediji i pobornici ljudskih prava suočavaju u mnogim zemljama.

– Naše misli danas su sa svima koji su progonjeni zbog toga što brane ljudska prava. EU daje svoju nepokolebljivu podršku ljudskim pravima i demokratiji i svima koji ih brane – poručila je Ashton.

 

Trafika|Ba|Fena