Angela Merkel nakon političke karijere želi uživati u zdravom životu

Njemačka kancelarka Angela Merkel na tradicionalnoj ljetnoj konferenciji za novinare izjavila je da razumije da su ljudi zainteresovani za njezino zdravstveno stanje nakon što se u posljednje vrijeme nekoliko puta tresla u javnosti.

Na konferenciji u Berlinu, istakla je da, uprkos tremorima, i dalje bez problema može obavljati dužnost kancelarke.

“Meni je moje zdravlje i u privatnom životu vrlo važno”, rekla je Merkel te dodala da se osjeća dobro, napominjući da 2021. godine, kada ističe mandat sadašnje vlade, namjerava napustiti politiku.

“Ali onda ću, nadam se, voditi jedan drugi život koji želim provesti u zdravlju”, rekla je njemačka kancelarka koja je u srijedu napunila 65 godina.

Komentarišući globalna dešavanja, osudila je rasističke komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je demokratskim zastupnicama kazao da bi se trebale “vratiti” odakle su i došle.

“To je nešto što šteti snazi SAD-a. U potpunosti se distanciram od tih izjava i u potpunosti se solidarišem s napadnutim ženama”, rekla je Merkel.

Osvrnula se i na izbor nove predsjednice Europske komisije, donedavno njemačke ministrice odbrane Ursule von der Leyen, te rekla da je ona “dobro rješenje” za Europu.

Podržala je i dolazak predsjednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer na njezino mjesto.

“Kramp-Karrenbauer je iskusna političarka, a svojom funkcijom na čelu CDU-a daje ministarskoj poziciji potrebnu težinu”, dodala je Merkel.

Izrazila je zabrinutost zbog tenzija između Irana i SAD-a u zaljevskom regionu, dodajući da je potrebno iskoristiti sve diplomatske mogućnosti kako bi se riješila kriza.