Analitičari upozoravaju: Zakon o šumama FBiH posljednji korak podjele BiH!

 

 

Građani treba da znaju da je na sceni pokušaj podjele Bosne i Hercegovine! Ovo za Patriju tvrdi stručnjak za državnu imovinu, Muharem Cero.

Usvoji li se Zakon o šumama Federacije Bosne i Hercegovine, onako kako ga je predložila Vlada Fadila Novalića sredinom februara ove godine, entitetima se daju svi elementi države! Dejtonska BiH nestaje!

– U članu 45. ovog zakona, stav dva, jasno se kaže „državne šume su u vlasništvu Federacije BiH“. Dva bh. entiteta, FBiH i RS, već imaju sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast. Imaju i entitetsko državljanstvo. Dozvoli li im se da dobiju još i vlasništvo nad šumama, javnim dobrima, odnosno gruntom, bh. entiteti dobivaju sve elemente državnosti – upozorava Cero.

Prije FBiH, i Republika Srpska donijela je zakon u kojem se kaže da je sva državna imovina na području Republike Srpske – vlasništvo ovog bh. entiteta. Takvu odluku vlasti u RS oborio je Ustavni sud BiH, proglasivši je pravno ništavnom. Ustavni sud BiH nakon toga nedvosmisleno je rekao da je država Bosna i Hercegovina jedini vlasnik javnih dobara u zemlji! Takva odluka se ne može mijenjati bez zakon o državnoj imovini Bosne i Hercegovine, a koji nije donešen do danas.

– Zakonom o šumama u FBiH, kako je to planirala Vlada FBiH, međuentitetska linija bi postala zemljišno-knjižna granica u BiH. Entiteti bi dobili kapacitet država – upozorava Cero.

– Umjesto da se kroz Parlament BiH, i druge državne institucije bore za donošenje zakona o državnoj imovini, koji bi sačuvao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine krenule su u donošenja zakona, koji će podijeliti Bosnu i Hercegovinu, odosno krenule su u nešto što će državi zadati posljednji udarac. Slobodno možemo reći da vlasti u FBiH rade ono što su već uradile vlasti u RS, iako je Ustavni sud BiH jasno kazao da su pokušaji RS da prisvoji državnu imovinu – neustavni – kaže Cero.

Sve se glasnije govori da se državna imovina neće podijeliti samo između FBiH i RS. HDZ BiH traži da vlasnik šuma na području Federacije zapravo i ne bude Federacija, već kantoni. Kasnijim ujedinjavanja kantona, koji je kao jedan od mogućih modela najavio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, bili bi stvoreni svi uslovi da se na teritoriji Bosne i Hercegovine rodi još jedan, treći, hrvatski entitet.

Cero kaže da je vrlo čudan izostanak reakcije međunarodne zajednice na trenutna dešavanja u BiH, a naročito čudi izostanak bošnjačkih političara, piše Patria.