Američki policajci bojkotuju Beyonce

 

Podrška američke policije bojkotu svjetske ture pjevačice Beyonce izgleda da se zahuktava, iako kritičari odbacuju ovakvu akciju kao nepotrebnu.

Bratski red policije Miamija, organizacija koja okuplja tamošnje policajce, u četvrtak je pozvao na bojkot predstojeće turneje Beyonce koju ona započinje u aprilu u Marlins parku u Miamiju.

Osude Beyonce su krenule skoro odmah nakon što je muzička superzvezda objavila kontroverzni video spot “Formation” i početkom ovog mjeseca izvela ovu pesmu u poluvremenu Superbowla, finalne NFL utakmice američkog fudbala.

Kritičari su zamjerili teme spota i pjesme vezane za pokret za prava Afroamerikanaca BlackLivesMatter, a posebno to što su prateći plesači i plesačice bili obučeni kao pripadnici “Crnih pantera”, revolucionarne crnačke organizacije koja je u SAD osnovana  sredinom 60-ih godina prošlog vijeka.

Kako navodi CNN, u dijelu muzičkog spota prikazan je afroamerički dječak ogrnut kapuljačom klako pleše ispred policajaca u opremi za razbijanje demonstracija, nakon čega se na zidu pojavljuje grafit “Prestanite da pucate na nas”.

“Bacati ljagu na policajce tako da cijeli svijet to vidi tokom Superbowla je stvarno pogrešno”, kaže narednik Ed Malins, predsjednik Dobrovoljnog udruženja narednika u New Yorku.

Malins navodi da podržava bojkot koji bi se sastojao u tome da policajci odbiju da van radnog vremena obezbeđuju koncerte Beyonce, ali da pritom nastavljaju da obavljaju svoja uobičajena zaduženja.