Ambasada Kraljevine Norveške donirala informatičku opremu Centru za profesionalni razvoj

Ambasada Kraljevine Norveške je kroz bilateralnu saradnju sa Štabom NATO-a u BiH donirala Centru za profesionalni razvoj /CPR/ Komande za obuku i doktrinu /KOiD/ informatičku i drugu opremu za multifunkcionalne učionice. Vrijedna donacija, koja je predata 2. oktobra 2018. godine, će doprinijeti efikasnijem obučavanju i testiranju pripadnika Oružanih snaga BiH koji budu na obuci u CPR u kasarni „Travnik“ u Travniku.

Ukupno 32 računara sa pratećom informatičkom opremom će omogućiti da se u budućnosti, osim obuke i podizanja stepena poznavanja stranih jezika pripadnika OS BiH u CPR, izvodi i testiranje iz poznavanja stranih jezika. Ova donacija će omogućiti i individualni rad, a s ciljem osposobljavanja naših pripadnika i stvaranja efikasnijih OS BiH.

Zahvalivši se na značajnoj donaciji, komandant KOiD brigadir Slaven Blavicki upoznao je zamjenika komandanta Štaba NATO-a u Sarajevu, brigadira Mortena Henriksena /Morten Henriksen/ sa načinom funkcioniranja obuke u centrima KOiD, te sa planom razvoja i potrebama za naredni period.

Brigadir Siniša Jeftenić je u ime MO BiH naglasio značaj donacije koja doprinosi informatičkoj osposobljenosti CPR, ali i procesu obučavanja, testiranja i sticanja novih znanja pripadnika OS BiH.

Prema riječima zamjenika komandanta Štaba NATO-a u Sarajevu, brigadira Mortena Henriksena, podrška OS BiH ali i jedinicama KoiD se nastavlja i u budućnosti kroz različite projekte.

Pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović kazao je da je ovo pokazatelj pametne i korisne investicije u znanje i obuku koja će značiti svima. On je naglasio da se uz entuzijazam, rad i trud naših pripadnika, te uz podršku partnera i prijatelja iz NATO-a i Kraljevine Norveške može očekivati značajno unapređenje obuke u OS BiH.

Kraljevina Norveška je prethodno u ovoj godini CPR donirala pametne table, laptope, projektore, štampače i klima uređaje za dvije učionice u kojima se izvodi nastava za polaznike osnovne oficirske i osnovne podoficirske obuke.