Addiko Grupacija: Rast BDP-a u BiH 3,1 posto ove godine

Bosna i Hercegovina (BiH) ostaje pri prognozi rasta BDP-a od 3,1 posto za 2018. godinu zbog jače privatne potrošnje, vanjske potražnje i kapitalnih ulaganja finansiranih izvana, istakao je Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja u Addiko Grupaciji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Addiko Grupacije očekuju da će se inflacija blago povećati na 1,4 posto tokom 2018. godine, uz podršku privatne potrošnje, viših svjetskih cijena nafte i viših akciza na goriva. Također deficit tekućeg računa (C/A) će ponovo biti povećan zbog snažnijeg uvoza podržanog većim infrastrukturnim investicijama zasnovanim na uvozu.

Stojić ističe da je rast industrijske proizvodnje povećan na 4,7 posto u prvih pet mjeseci 2018. godine, naspram rasta od 3,1 posto u 2017. godini, što je potaknuto proizvodnjom energije i proizvodnjom trajnih proizvoda.

Ovi perfomansi rezultirali su snažnijim izvozom robe, 10,9 posto više u odnosu na prethodnu godinu, gledano u pet mjeseci 2018. godine uz podršku veće strane potražnje.

Pozitivni trendovi na tržištu rada, uz veću zaposlenost od 5,7 posto u odnosu na prethodnu godinu i 2,2 posto veće plate u odnosu na prethodnu godinu povećali su maloprodaju za 6,9 posto u odnosu na prethodnu godinu u prvih pet mjeseci 2018. godine.